Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 04.03.2016

Пастор и Гојковић: Републички, покрајински и локални избори истог дана

04032016_pres_1
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са председницом Народне скупштине Републике Србије Мајом Гојковић о расписивању и одржавању покрајинских и локалних избора.

Након састанка, председник Пастор је изјавио да ће изборе за посланике у Скупштини АП Војводине расписати 22. марта.

„Простори за маневар су изузетно ограничени, јер по прописима по којима се расписују покрајински избори они морају бити расписани 90 дана пре истека мандата, а то је 22. март. Према важећим прописима они се могу одржати најраније 30 дана од дана расписивања избора, а морају одржати најкасније 60 дана након расписивања. То практично значи да ће покрајински избори бити између 22. априла и 22. маја“, рекао је Пастор и додао да ће у моменту расписивања покрајинских избора сигурно водити рачуна о томе да се покрајински избори одрже онда када буду и републички, јер је то једино рационално са политичког, економског и функционалног аспекта.

Председник Пастор је рекао и да је у председници Гојковић имао отвореног и искреног сарадника, те да су, захваљујући томе, увек створене претпоставке и услови да се све иницијативе које је Скупштина АПВ као овлашћени предлагач упућивала према Народној скупштини разматрају у нормалној атмосфери.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић нагласила је да, према важећим прописима, мора да сачека још неколико дана како би расписала локалне изборе, с обзиром на то да они неће бити расписани у 14 општина, те да би прошли рокови како би коначна слика о томе где ће бити раписани избори а где не, била комплетна.

„Расписаћу изборе за локалне самоуправе након викенда када истекну ови рокови. Учинићу то као господин Пастор из разлога економичности и практичности, за исти дан за када ће бити расписани и покрајински и републички избори. Ако одлука председника Републике Србије буде да ванредне парламентарне изборе распише за 24. април, онда ћемо то сви троје учинити за овај датум“, рекла је Гојковић.

Она је оценила сарадњу два парламента као веома успешну, те да су председник Пастор и она показали да Народна скупштина Републике Србије и Скупштина АП Војводине могу добро да сарађују на питањима које су од важности за функционисање парламената и зарад свих грађана Србије. Она је оценила и да би ова пракса требало да буде настављена и да би наредни председници два парламента требало овако да сарађују и у будућности.

fixed-img