Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 16.12.2013

Пастор и Стефановић за јачање институционалног дијалога

Pastor Stefanovic
AA

Институционална сарадња између покрајинског и националног парламента је ефикасна и на високом нивоу, оценили су данас председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Народне скупштине Републике Србије Небојша Стефановић и најавили да ће заједнички и даље радити на њеном јачању.

Председник Стефановић је, заједно са Мајклом Девенпортом, шефом делегације ЕУ у Републици Србији, Бранком Ружићем, министром без портфеља у Влади Републике Србије задуженим за европске интеграције и Тањом Мишчевић, шефицом Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије ЕУ, учествовао на тематској седници Скупштине АП Војводине посвећеној процесу европских интеграција Србије.

На конференцији за медије, Пастор је нагласио да је ова тематска седница, трећа по реду, сазвана са жељом да се покрајински посланици, јавност и грађани Војводине подробније упознају са преговарачким процесом.

„Сарадња Скупштине Војводине и Скупштине Србије је богата и позитивна и то је веома значано јер не видимо другу могућност, сем институционалне сарадње, да тражимо и проналазимо решења на сва отворена питања. Расправа у Скупштини Србији о републичком буџету, у којој сам у четвртак учествовао образлажући наше амандамане, показала је да је међусобно разумевање данас много боље него што је било пре годину дана. Скупштина Војводине је одана таквој врсти сарадње и тражењу решења на сва отворена питања кроз институције“, нагласио је Пастор.

Он је истакао да би у наредних шест месеци требало решити један изузетно тежак задатак.

„Имамо пакет отворених питања који се састоји из минумун три елеманата. Први елеменат везан је за Статут АПВ, други за закон о финансирању покрајине, а трећи за закон о надлежностима. То је велики залогај и задатак који можемо решити само сарадњом, само перманетним договарањем и тражењем решења. У следећих шест месеци овај посао морамо окончати успешно јер ће иначе доћи до урушавање значајног дела правног поретка Републике Србије што, сигуран сам, нико од нас не жели да се догоди“, навео је Пастор.

Председник Народне Скупштине Републике Србије Небојша Стефановић истакао је да се данас и у Скупштини Војводине, и у Скупштини Србије , расправља о питању које је од суштинске важности за нашу будућност, а то је питање прикључивања Србије ЕУ.

„Скупштина Србије данас разматра Предлог резолуције о улози Народне скупштине и начелима у преговорима о приступању Републике Србије Европској унији јер је веома важно да парламент има значајну улогу у процесу преговора. Наш циљ је, како смо то навели у резолуцији, и како то Република Србија већ дуже време чини, да што пре и ефикасније идемо као ЕУ и да већ 2020. године будемо њен пуноправни члан. То не подразумева да нешто изрекнемо, напишемо на папир или усвојимо у Скупштини, то подразумева да спроведемо структурне реформе и мењамо наше друштво“, нагласио је Стефановић и нагласио да су владавину права, борба против корупције и криминала, јачање институција вредности за које се треба борирти сваког дана и у сваком тренутку.

Стефановић је истакао да и Народна скупштина Републике Србије, као и Скупштина АПВ, имају своје и веома важне улоге у процесу европских интеграција с циљем да се побољша и ојача позиција наше земље у том процесу.

„Све се своди на то да ми које су грађани изабрали учинимо све што можемо како био они живели боље у својој земљи. Све остало је мање важно“, рекао је Стефановић.

fixed-img