Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 14.02.2014

Пастор и Томић са пољопривредницима из Војводине о горућим проблемима

unnamed
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Одбора за пољопривреду Скупштине АПВ Ладислав Томић разговарали су са представницима пољопривредних организација окупљених у Савез аграрних удружења Војводине (САУВ), Асоцијацију пољопривредника (АП) и суботичког Удружења сељака о проблемима са којима се суочавају пољопривредници из Војводине, али из читаве Републике Србије.

На састанку је наглашено да је много проблема са којима се индивидуални пољопривредни произвођачи суочавају, али да поред оних за које је потребна дубока системска и законска промена, постоје и они који се могу брже и лакше решити.
Као горући проблем наведена је обавезна регистрација једноосовинских прикључних машина за обављање пољопривредних радова (тањирача, преса, разбацивача), за које није могуће урадити технички преглед, па ни њихову регистрацију. Представници пољопривредника истакли су да је пре почетка пролећних пољоприведних радова неопходно решити ову нелогичну и апсурдну ситуацију, због које пољопривредници добијају прекршајне казне за машине које се не могу регистровати.
Председник Пастор је истакао да се с обзиром на то да у ситуацији када је Народна скупштина Републике Србије распуштена није сврсисходно ићи на измену Закона о безбедности саобраћаја, овај проблем може решити променом Правилника о подели моторних и прикључних возила, те да ће у том циљу затражити информације, тумачење и хитну реакцију надлежног министарства.

На састанку је посебно разговарано и о великом проблему везаном за донета решења Пореске управе за стављање хипотеке на земљиште пољопривредника који нису у могућности плаћања ПИО осигурања и имају заостале дугове и камате. Истакнуто је да је са овим проблемом суочен веома велики број пољоприведних произвођача широм Војводине, поготово оних са малим пољопривредним газдинствима. Пастор је истакао да је ово озбиљан проблем који се мора системски решити јер ће у супротном довести до неиздрживо тешког социјалног стања међу пољопривредницима на који се овај проблем односи. Он је нагласио да ће од Пореске управе захтевати опширну и прецизне информације како би се ова ситуација у потпуности озбиљно сагледала, те на основу ње пронашла адекватна решења и обуставили поступци принудне наплате.

Такође, председник Пастор и председник Одбора за пољопривреду Ладислав Томић са представницима пољопривредника разговарали су и о подршци постојећем Закону о исплати подстицајних средстава за пољопривреду, као и реализација дела исплате пре почетка пролећних радова. Наглашено је и да би било неопходно да се у што је могуће ранијем року исплате прошлогодишње заостале исплате субвенција и омогући добијање повољних пољопривредних кредита, пре почетка сезоне пролећних пољопривредних радова.

Пастор је истакао да ће Скупштина АП Војводине, као и Одбор за пољопривреду, настојати да од надлежних државних министарстава и других институција добије одговоре на сва поменута питања, те у складу са својим могућностима и надлежностима активно учествује у њиховом сагледавању и решавању.

fixed-img