Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 13.11.2013

Пастор упутио Дачићу текст Платформе о полазним основама за израду Закона о финансирању АП Војводине

AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор упутио је јуче председнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу текст Платформе о полазним основама за израду Закона о финансирању АП Војводине, која је донета на последњој седници Скупштине АПВ, одржаној 8. новембра.

У писму које је, уз текст Платформе, упутио председнику републичке владе, председник Пастор предлаже да Влада Републике Србије и надлежно министарство у што скоријем року одреде чланове Радне групе која би, заједно са представницима Владе АП Војводине, приступила изради Нацрта закона о финансирању АПВ.

„Уверен сам да само заједнички, руковођени етиком одговорности, можемо радити на остварењу општег добра за све грађане Републике Србије и АП Војводине“, навео је Пастор и нагласио да се улази у шесту годину кашњења у односу на рок прописан Уставним законом за доношење Закона о финансирању АПВ.

Он је у писму навео да се изради и усвајању Платформе приступило полазећи од чињенице да је јачање поверења у институције претпоставка јачања правне државе.

„Подсећам да ни препорука под редним бројем 37. Акционог плана Владе Републике Србије за испуњавање препорука Европске комисије, (усвојен на седници Владе Републике Србије 06. децембра 2012), у којој се наводи да ће Нацрт закона о финансирању АП Војводине, бити урађен у првој половини 2013., такође није испоштована. У овом тренутку, у новембру 2013, не само да не постоји Нацрт закона, него се што је још поразније, након два одлагања, још увек није формирала ни Радна група задужена за израду Нацрта овог закона“, истакао је Пастор и додао да Платформа коју је усвојена у Скупштини АП Војводине као полазне основе израде Нацрта закона о финансирању АП Војводине предлаже принципе: политичке и фискалне децентрализације, као и принцип субсидијарности.

„Сигуран сам да делимо искрено уверење да је Република Србија спремна да не само поштује већ и доследно имплементира и промовише вредности ЕУ, а доношење Закона о финансирању АПВ свакако ће бити један од показатеља поштовања темељних европских стандарда и вредности. Руковођени наведеним начелима, усвојеном Платформом дефинишемо са једне стране перспективу и са друге, оквир. Перспективу легитимних очекивања и оквир за институционални дијалог. Убеђен сам да искрен и политички одговоран институционални дијалог може за резултат имати Закон којим ће се системски, целовито и конзистентно уредити питање финансирања АП Војводине”, нагласио је председник Пастор.

Он је оценио и да је одговорност ове генерације политичара веома велика.

„Потребно је ставити тачку на лажне политичке дилеме, као што су централизам или децентрализација, и измишљене страхове од непостојећег сепаратизма. Превише је политичких каријера грађено на митоманији и страху од војвођанског сепаратизма, а политичаре који су као свој политички кредо истакли борбу против аутономије Војводине, историја заслужено бележи тек у фусноти, памтећи их само као политичке игноранте“, оценио је Пастор и додао да је потребно остварити равнотежу између политичке стварности и реалног живота.

“Свестан сам да на свима нама, доносиоцима политичких одлука лежи велика одговорност. Али, дубоко верујем да има довољно мудрости и да нећемо дозволити да нам „грам власти, буде тежи и важнији него ока памети“, нагласио је Пастор.

fixed-img