Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 29.10.2013

Пастор: Војводина привржена идеји дунавске сарадње

Bukurest1
AA

У оквиру Другог годишњег форума стратегије ЕУ за дунавски регион „Јачи заједно, јачи у свету“ делегација Скупштине АП Војводине, предвођена председником Иштваном Пастором, учествовала је на VII Европској конференцији подунавских градова и регија на којој се разговарало о актуелном стању инмплементације Дунавске стратегије, након две године од њеног доношења.

У свом обраћању, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је Војводина привржена идеји дунавске сарадње и имплементацији Дунавске стратегије, те да се наша историја показала као позитивна у ситуацијама када су људи били блиски једни другима и сарађивали, за разлику од времена када је ситуација била обрнута.Он је нагласио да је АП Војводина Европа или Дунавска регија у малом, с обзиром на два милиона становника, преко двадесет народа који у њој живе и шест језика у службеној употреби.

„Имамо изузетна очекивања у односу на буџет Европске уније за период 2014-2020. године и овом приликом желео бих да укажем на два предлога пројекта за које сматрамо да су важни за регион исто толико колико и за нас. Један од њих је покретање иницијативе за одржавање подунавских кампова младих који би неговали традицију толеранције и међусобног разумевања. Други је из сфере медија. АП Војводина има Јавни медијски сервис који има продукцију на десет језика. Сматрамо да, с обзиром на своју специфичност, може да буде регионални медијски сервис који би информисао грађане подунавског региона и био велика подршка идеји дунавске сарадње“, рекао је Пастор.

Он је предао предлоге пројеката и нагласио да је АП Војводина поуздан партнер на кога се може рачунати у процесу имплементације Дунавске стратегије.
Председник Савета подунавских градова и регија и градоначелник Улма Иво Генер истакао је да је у односу на претходни период, ситуација у подунавском региону знатно транспарентнија, што је врло важно за даљи развој и сарадњу међу регијама и градовима подунавља.

Министар за европске и међународне послове Баден Виртемберга Петер Фридрих рекао је да је врло важно да идеје које потекну од Дунавске стратегије не остају само слово на папиру него је неопходно да буду и реализоване. Он је додао да је оцена Европске комисије представљена у извештају за 2013. годину врло позитивна али има и недостатака и указао на велику одговорност политичара у напретку реализације Дунавске стратегије.

Други годишњи форум стратегије ЕУ за дунавски регион организовала је Влада Румуније и Европска комисија. На овом Форуму састали су се кључни актери Дунавске стратегије како би анализирали достигнућа као и будући изглед, посебно у погледу следећег програмског периода 2014-2020.године. У раду Форума учествовали су високи званичници земаља, региона и градова подунавског слива. У име домаћина, учесницима су се обратили премијер Румуније Виктор Понта, председник Представничког дома Парламента Румуније Валеру Згонеа и европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан.

Делегацију Скупштине АП Војводине, поред председника Пастора представљају и потпредседница Скупштине АПВ Ана Томанова Маканова и секретар Скупштине АПВ Милорад Гашић.

fixed-img