Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 14.11.2016

Песнику Драгану Јовановићу-Данилову уручена награда „Ленкин прстен“

14112016_Srbobran_1
AA

Књижевна награда „Ленкин прстен“, за најлепшу објављену љубавну песму, синоћ је у Дому културе у Србобрану уручена књижевнику Драгану Јовановићу-Данилову за песму „Степениште“, која је у априлу ове године објављена у Летопису Матице српске. Награду је песнику уручио председник Скупштине општине Србобран Радивој Парошки, док је манифестацију званично отворио заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, а присутан је био и подсекретар Зоран Лазин.

Небојша Кузмановић је рекао да му је припала велика част да у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама испред Ленкиног портрета и сећања на великог нашег песника Лазу Костића поздрави присутне.
„Велика имена носе Ленкин прстен и он је данас богатији за још један бисер“, рекао је Кузмановић и додао да „ова награда припада с разлогом онима који славе љубав као најузвишеније осећање“.

„Овај град, у знак сећања на прелепу Ленку и породицу Дунђерски, заслужује снажну подршку ресорног секретаријата, јер култура јесте мост који спаја и повезује и зато у озрачју љубави и уметности отварам ову манифестацију“, истакао је Кузмановић.

Књижевну награду „Ленкин прстен“ установио је Дом културе у Србобрану 2006. године, у жељи да подстакне књижено стваралаштво у области љубавне поезије, а у знак сећања на Ленку Дунђерски и њену породицу, једне од највећих добротвора у области културе Србобрана, Војводине и Србије. Песник Лаза Костић био је чест гост Ленкине породице и иако 29 година старији од ње, Ленка је Костића опчинила како својим образовањем, тако и правим љубавним заносом. Њој је и посветио чувене песме „Госпођици Ленки Дунђерски у споменицу“ и „Santa Maria della Salute“.

Награду су до сада добили књижевници и песници Матија Бећковић, Перо Зубац, Војислав Карановић, Александар Лукић, Саша Радојчић, Благоје Баковић, Тања Крагујевић, Ђорђе Николић и Ђорђе Кубурић. Ленкин прстен од јуче је богатији за још један бисер, који је понео Драган Јовановић-Данилов.

У оквиру манифестиције синоћ је одиграна представа у режији Зорана Суботичког „Од раја до безмирице“, сага о љубави Ленке и Лазе.

fixed-img