Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 04.04.2017

Почео 67. Фестивал професионалних позоришта Војводине

04042017_Lazin_festival 01
AA

Фестивал професионалних позоришта Војводине, 67. по реду, отворен је синоћ у Српском народном позоришту у Новом Саду. На четири позоришне адресе – СНП, Новосадског позоришта, Позоришта младих и Новосадског новог театра (сала гимназије “Лаза Костић”) – до недеље ће бити одиграно укупно 12 представа.

У програму учествују представе које, осим из новосадских позоришта, долазе и из Зрењанина, Суботице, Кикинде и Вршца. Фестивал професионалних позоришта Војводине завршава се свечаном доделом награда у Новосадском позоришту, а одлуку о добитницима доноси трочлани жири који чине: глумица Драгана Варагић, новинарка Смиљка Сељин и театролог Владислава Фекете.

Уочи извођења прве представе у званичној селекцији – “Ромео и Јулија” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, у режији Николе Завишића – љубитељима театра обратио се подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин. Он је подсетио дан отварања фестивала има посебну симболику, јер је давне 1864. године на даскама СНП прва изведена представа била Шекспиров комад „Ричард III“.

„Фестивал професионалних позоришта је најстарија позоришна манифестација коју Заједница професионалних позоришта Војводине, упркос добрим и лошим временима одржава на најбољи могући начин“, додао је Лазин, наглашавајући „да у њеној реализацији подршку дају сва три нивоа власти, како би се култура, а самим тим и позориште неговали како то театар и заслужује“ закључио је подсекретар.

Обраћајући се присутнима, члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић је подсетио да и овај фестивал јесте један од битних фактора у промоцији Новог Сада, као Европске престонице културе 2021. Године. С друге стране, позоришни критичар Мирослав Радоњић, који је и званично отворио овогодишњу манифестацију је успех учесницима пожелео реченицом Оскара Вајлда: “Будите део последњег даха, пустолов духа и постаћете кадри да прескочите своју сенку заувек“.

Непосредно пре отварања фестивала, у Позоришном музеју Војводине отворена изложба фотографија на позоришном плакату Ференца Барата.

fixed-img