Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 26.02.2014

Подршка Војводине и Бач-Кишкуна произвођачима свиња из две регије

2
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Скупштине Жупаније Бач-Кишкун Габор Бањаи присуствовали су данас потписивању споразума између удружења произвођача свиња из Пачира и Мађарског удружења произвођача чистокрвих свиња из Капусвара.
Циљ овог споразума, који су у знак подршке двеју регија парафирали и председници Пастор и Бањаи, јесте дугорочна сарадња, учествовање на заједничким конкурсима, директна комуникација између произвођача и размена искуства.
Председник Пастор истакао је да је заједничка амбиција две регије да ово постане простор из кога људи не одлазе, него се у њега враћају.
“Период од 2014-2018. веома је значајан, јер у процесу преговора са ЕУ неће се разговарати о високој политици него о потребама свакодневног живота. Једно од поглавља биће свакако и пољопривреда”, рекао је Пастор и додао да су због тога неопходни компетентни људи и удружења.
Он је изразио своју пуну подршку овој сарадњи и исказао уверење да ће она резултирати квалитетним узгојом свиња, односно основним стадима са којима ће се моћи изаћи на тржиште ЕУ и задовољити све критеријуме.
Председник Скупштине Жупаније Бач-Кишкун Габор Бањаи истакао је да то што Србија још увек није у ЕУ не представља никакву препреку за заједничке наступе на европском тржишту, јер ће у процесу приближавања ЕУ значај прекограничних пројеката све више расти.
“Многи знају да је земљиште на овим просторима једно од најплоднијих. Војводина је са својом обрадивом површином покривена, а суштина је и да се укључе регије из других земаља јер смо заједно способни да производимо храну за десетине милиона људи”, рекао је Бањаи.
Он је рекао и да је обавеза Жупаније Бач-Кишкун пуна подршка пољопривредној производњи, те да је ова жупанија издвојила 2 милиона евра помоћи пољопривредним произвођачима. Удружење произвођача свиња из Пачира представљао је председник Миклош Јозеф, Мађарско удружење произвођача чистокрвних свиња председник Киш Ђерђ, а потписивању споразума о сарадњи присуствовао је и председник Савета МЗ Пачир Золтан Сомбати.

fixed-img