Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 20.07.2018

Покрајина помаже у санацији хаварије на Природно-математичком факултету УНС

20
AA

Хаварија која је претила да угрози здравље запослених научника, истраживача и студената у Лабораторији Департмана за биологију и екологију, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, биће санирана захваљујући средствима Покрајинске владе.

Тим поводом заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, посетила је данас Природно-математички факултет и обишла радове на реконструкцији мреже и одводног система отровних гасова у Лабораторији Департман за биологију и екологију.

„Покрајинска влада је преко Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност по хитном поступку издвојила 450.000 динара за санацију ове хаварије. Обиласком Лабораторије стекли смо увид у право стање у коме се налази цео Департман, као и зграда која је изграђена пре 44 године. Наш закључак је да је зграда спремна за комплетну реконструкцију“, нагласила је заменица Ракић и додала да ће Покрајинска влада и Секретаријат помоћи у даљој реконструкцији зграде, али и набавци нове опреме.

До хаварије је дошло услед старости самих инсталација, а у комбинацији са временским приликама и великом количином воде и влаге у ваздуху, дошло је до кондензације и растварања наслага у цевима. Наиме, из напуклих цеви и њихових оштећених спојева слива се течност високе киселости. Због свега наведеног, рад Лабораторије је онемогућен, а запослени су били у опасности да проласком кроз ходник у чијем плафону се налазе инсталације буду директно изложени опасним хемикалијама.

Према речима директора Департмана, проф. др Горана Аначкова, свака помоћ коју Покрајинска влада и Секретаријат упуте према Природно-математичком факултету и Департману пуно значи, јер пружа могућност да се Лабораторија приведе намени у савременим условима.

„Реч је о Лабораторији за физиологију биљака, која је позната у националним, али и у међународним оквирима. Пре неколико деценија овде је била смештена комплетна наука физиологије биљака Универзитета у Новом Саду“, рекао је директор Аначков.

fixed-img