Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 18.02.2014

Постављена светлосна сигнализација код основне школе у Гунарошу

18022016 Gunaros 01
AA

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је у оквиру својих активности усмерених на подршку развоју саобраћаја и телекомуникација у АП Војводини спровео конкурс за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у Војводини у укупном износу од 40 милиона динара, на основу кога је са локалним самоуправама суфинансирано 20 пројеката саобраћаjне инфраструктуре. Један од таквих пројеката је постављање семафора код основне школе ,,Дожа Ђерђа“ у Гунарошу, чиме је значајно повећан ниво безбедности деце у саобраћају у околини школе. Балинт Јухас, заменик покрајинског секретара за привреду, посетио је данас Општину Бачка Топола и насеље Гунарош.

Општини Бачка Топола су додељена средства у износу 2.543.827 динара, која су намењена за суфинансирање пројекта: Постављање светлосне сигнализације – семафора – и пратећих садржаја на пешачком прелазу код школе у Гунарашу.

,, На основу стручног мишљења Савета за путну привреду, који је формиран при Секретаријату, за суфинансирање изградње саобраћајне инфраструктуре реализовано је по овом конкурсу 5 пројеката постављања саобраћајне сигнализације и техничких средстава за успоравање саобраћаја, 6 пројеката постављања брзинских дисплеја, 5 семафора, а суфинансирана су и 4 пројекта која подразумевају измештање аутобуских стајалишта са саобраћајних трака коловоза. Данас смо дошли да обиђемо реализоване радове постављања семафора код основне школе у Гунарошу. Ово је још један у низу успешних пројеката Секретаријата за привреду који ће, и ове године, расписати значајне конкурсе у марту и априлу месецу. Надам се да ће Општина Бачка Топола аплицирати за средства за суфинансирање као и претходне године и успешно реализовати све своје пројекте“, истакао је Јухас.

Председница Општине Мелинда Кокаи – Мерњак је навела да се наведени пројекат постављања семафора у зони школе тиче безбедности саобраћаја и његових најмлађих учесника, те да исти неће успоравати саобраћај на тој деоници, већ ће се семафор укључивати ручно када постоји потреба за преласком улице. С обзиром да је основна школа на самој улици и у близини опасне кривине, постављање светлосне сигнализације подиже безбедност у овој зони на висок ниво.

Највећи токови саобраћаја се појављују на друмским саобраћајницама, које се у многим местима пружају у непосредној близини зона повећаних активности (школе, паркови, стамбени објекти, продавнице), стога је њихово опремање адекватном саобраћајном сигнализацијом у потенцијално опасним зонама значајан допринос повећању нивоа безбедности саобраћаја.
Оваквим приступом саобраћајној инфраструктури се утиче на смањење броја саобраћајних незгода у насељеним местима, а штите се најугроженије категорије учесника у саобраћају.

fixed-img