Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 04.12.2013

Потписан Меморандум о одржавању Летње школе АЕР у АП Војводини

SummerSchool 028
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и генерални секретар Скупштине европских регија (АЕР) Паскал Герген потписали су данас Меморандум о разумевању, којим се дефинишу међусобне две институције у вези са организацијом Летње школе АЕР-а 2014. године, чији ће Војводина бити домаћин.

Након потписивања Меморандума, председник Пастор је истакао задовољство што је баш АП Војводина од многобројних кандидованих регија изабрана за домаћина Летње школе 2014.

„Доживљавамо то као признање Србији и АП Војводини. То је још једна могућност да се презентујемо младима из читаве Европе. Доживљавамо ово и као могућност да поново привучемо пажњу европске политичке јавности у АЕР-у на Србију и АП Војводину, као могућност да у оквиру мота Летње школе „Војводина место сусрета и дијалога-усуди се бити слободан и мислити“, говоримо о важности дијалога, толеранције, идентитета, регионалне политике, завичајне историје, политике мултикултурализма и интеркултурализма, о законодавном оквиру заштите мањина у Србији, о Војводини и осталим значајним питањима“, истакао је Пастор.

Он је додао да Војводина има амбицију да представи све своје потенцијале те да Летње школе неће бити само Нови Сад, него и и Сремски Карловци, Петроварадинска тврђава, Ковачица, Дебељача, Бело Блато, Царска бара, Београд и Народна скупштина Републике Србије, Келебија, Суботица, Палић и друга места.

Захваљујући се на пријему у име председника Скупштине европских регија и Организационог комитета Летње школе, генерални секретар АЕР Паскал Герген је оценио да су први утисци у вези са организацијом веома позитивни.

„Потписивање овог меморандума је први корак, сада нам предстоји да радимо заједнои стога морамо да ујединимо наше снаге заједно са регионалним политичарима, са регионалним цивилним организацијама и наравно са младим људима, јер је тема Летње школе дискусија о важним темама за будућност региона“, истакао је Паскал.

Он је додао да данас када је потписан Меморандум о разумевању, сматра да да се АЕР и АП Војводина веома добро разумеју, али да се не сме заборавити ни велика улога градова у целом процесу.

„По завршетку Летње школе очекујемо ваше грађане и младе људе у другим летњим школама, а желео бих да истакнем и велику активност ваше регионалне политике и цивилних организација, с тога ми је жеља да вас видим у свим европским институцијама“, поручио је Герген.

Летња школе АЕР-а 2014. године, биће одржана у АП Војводини, током седам дана на различитим локацијама од значаја за покрајину. Централна тема наредне Летње школе биће посвећена мултиетничности Војводине и примерима добре праксе вишевековног заједничког суживота различитих народа и нација на простору АП Војводине. Учесници Летње школе су регионални политичари, званичници, државни службеници, стручњаци и млади људи који се баве регионалним развојем, темама и областима које се разматрају на Летњој школи.

fixed-img