Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 10.11.2016

Потпредседнице Ђанковић и Седлар на заседању Комитета АЕР и састанку у Привредној комори Измира

Sedlar Djankovic1
AA

Потпредседнице Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић и Снежана Седлар учествовале су у Измиру на јесењим пленарним заседањима Комитета Скупштине европских регија (АЕР), радних тела задужених за спровођење политике ове највеће мреже европских региона.

Учествујући на заседању Комитета 3, који се бави питањима културе, образовања и младих, потпредседница Ђанковић представила је Нови Сад, као добитника титуле европског града културе за 2021. годину. Током састанка емитован је и кратак промотивни филм, а потпредседница Ђанковић је истакла да ово значајно признање отвара ново поглавље за Нови Сад, у смислу појачаних културних активности што ће значити и становницима, али и туристима који га посећују. Она је истакла да је концепт осмишљен као платформа за развој културних и креативних потенцијала Новог Сада, са циљем да се оснажи културна виталност, омогући урбана регенерација, те побољша интернационални углед и туристичка понуда.

„Очекујемо да ће нам ова титула донети културне, економске и друштвене бенефите, као и да ће допринети јачању културних веза између Србије и Европске уније“, истакла је потпредседница Ђанковић и позвала учеснике и представнике АЕР-а да посете Нови Сад.

Током боравка у Измиру, делегација Скупштине АП Војводине састала се и са почасним конзулом Републике Србије у Измиру Метин Акдураком и председником Скупштине Привредне коморе Измира Ребилом Акдураком. На састанку је разговарано о могућностима сарадње у области туризма, културе и привреде.

Потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар нагласила је да се један од основних стубова политике покрајинске администрације, поред инфраструктурних пројеката и повећања броја радних места, заснива на јачању партнерских и пријатељских веза са регионима широм Европе, те да је Војводина увек отворена за нову сарадњу која ће бити на обострану корист, дати конкретне резултате од чега ће корист имати првенствено грађани.

„Циљ нам је да у Војводину дође што више инвеститора и волели бисмо да будемо иницијална каписла која ће покренути ствари на боље. Такође, желимо да смањимо незапосленост, а за то су нам потребни инвеститори. Стога вас позивам да размислите о могућностима сарадње и инвестирања у нашу покрајину”, рекла је потпредседница Седлар.

Она је подсетила да је прошле године делегација привредника из Турске посетила Војводину и састала се са војвођанским привредницима како би се упознали са потенцијалима наше покрајине, и оценила да би ову праксу требало наставити јер је у протеклој години учешће Турске у укупној робној размени Војводине износило 1,7 одсто, те да сигурно постоји начин да се овај проценат повећа.

Почасни конзул је изразио је заинтересованост да турска делегација посети Пољопривредни сајам у Новом Саду у мају, а да истовремено посети покрајинску Скупштину и Владу како би се даље разговарало о могућностима привредне сарадње, као и сарадње у другим областима.

Потпредседница Ђанковић подсетила је да Универзитет Јунус Емре из Турске има потписан споразум са Филозофским факултетом Универзитета у Новом Саду, тако да сарадња у области образовања већ постоји. Она је упознала турску делегацију са радом „Биосенс“ института у Новом Саду који, према њеним речима, најсавременијом технологијом надзире земљишта у Војводини и пружа најпрецизнију асистенцију пољопривредницима о стању земљишта, могућностима побољшања њеног квалитета и избору пољопривредних култура која ће се сејати.

Делегација Скупштине АП Војводине боравила је у тродневној посети Измиру током које је учествовала на конферецији Скупштине европских регија и пленарним заседањима комитета АЕР. Скупштина АП Војводине активан је члан АЕР од 2002. године, а ова европска мрежа региона, између осталог, пружа подршку у оквиру финансирања пројеката, прати могућности финансирања који су на располагању на нивоу ЕУ, а који су доступни чланицама АЕР-а, као и подршку у проналажењу пројектних партнера.

fixed-img