Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 08.11.2016

Потпредседнице Седлар и Ђанковић на конференцији АЕР о одрживој мобилности у Измиру

Sedlar Djankovic AER a
AA

Потпредседнице Скупштине АП Војводине Снежана Седлар и Александра Ђанковић учествовале су данас у Измиру (Турска) на конференцији о унапређењу одрживе мобилности која се одржава у оквиру јесењег заседања Комитета Скупштине европских регија (АЕР).

Тема овогодишњег пленарног заседања била је „Одржива мобилност: потпуно нови свет“, а учесници конференције разговарали су о овој теми као стратешком плану који се надовезује на постојећи систем саобраћаја и мобилности у градовима и регионима, у циљу унапређења квалитета свакодневног живота, доступности роба и услуга, побољшања сигурности и безбедности, повећања економичности и смањења загађења и емисија штетних гасова.

Учесницима конференције обратили су се председница АЕР Ханде Осан Бозатли и градоначелник Измира Азиз Кочаоглу, док је више о теми одрживе мобилности у градовима и регионима говорио генерални секретар Међународне организације за транспорт (УИТП) Ален Флауш.

На конференцији је наглашено да је Европска комисија још 2009. године подржала брже усвајање планова одрживе урбане мобилности у Европи, као и да Савет ЕУ чврсто охрабрује развој подстицаја, као што су експертска помоћ и размена информација за доношење планова.

Потпредседница Скуштине АПВ Снежана Седлар истакла је након конференције да је планирање урбане мобилности од изузетног значаја за побољшање имиџа градова, развој привреде и економије, као и за свакодневне потребе грађана јер омогућава боље и брже кретање, као и доступност урбаним подручјима и срединама. Она је додала да се не сме занемарити ни погодност у односу на заштиту животне средине, што је од изузетног значаја за процес европских интеграција наше земље, с обзиром на чињеницу да је у току припрема за отварање преговарачког поглавља које управо обухвата ову тему.

Потпредседница Скупштине АПВ Александра Ђанковић нагласила је да се стратешким плановима у овој области испуњава и законска обавеза као што је Директива о квалитету ваздуха Европске комисије. Она је истакла да се уз помоћ доношења стратешког плана у овој области може омогућити лакши приступ градова јавним средствима за иновативна решења која значе праћење европских стандарда, заштиту животне средине, а да би сваки појединац имао бенефит, јер би то значило једну сасвим нову културу живљења.

Након конференције уприличена је и студијска посета којом је презентована одржива мобилност у граду Измиру као пример добре праксе, а представљени су различити облици транспорта у овом граду, транспорт бродом, аутобусом, метроом, бициклистичке и пешачке стазе.

Скупштина европских регија (АЕР) је највећа независна мрежа региона у Европи која је основана 1985. године и окупља регионе и институције из 35 земаља. Ова институција има велику улогу у препознавању региона као кључних актера у процесу доношења одлука и даљој изградњи Европе. Такође, обезбеђује пуну подршку мултикултуралности, мултијезичности, међурегионалној сарадњи, размени знања и искустава, а своје ресурсе ставља на располагање промоцији активности региона, побољшању њихове видљивости у Европи и пројектној сарадњи. Препознајући велики значај ове мреже, АП Војводина је пуноправан члан од 2002. године.

fixed-img