Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 27.02.2017

Председник и премијер Хесена посетили Скупштину АП Војводине

Hesen 1
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заједно са потпредседницима покрајинског парламента, разговарао је данас са члановима високе делегације немачке покрајине Хесен, коју су предводили председник парламента Норберт Картман и премијер Фолкер Буфије.

Изражавајући велико задовољство због посете највиших политичких представника једне од најразвијенијих немачких покрајина нашој земљи, председник Пастор је указао да је за Војводину велика част што може да обнови и оснажи раније започете везе са Хесеном.

Он је подсетио на то да је пре пет година потписана заједничка изјава којом су парламенти Војводине и Хесена створили институционални оквир за ближу сарадњу у различитим областима, те да је заједнички интерес парламената, влада, али и грађана две покрајине да се она попуни конкретним садржајем.

„Скупштина АП Војводине је стратешки опредељена ка стварању партнерства са другим ервопским регионима, као и јачање и продубљивање сарадње са онима са којима су ти односи већ успостављени. Међу њима, Хесен сигурно има посебно место, како због досадашњих инвестиција и привредних улагања, тако и због искрених пријатељских односа “, истакао је Пастор.

Председник Парламента Хесена Норберт Картман и премијер Хесена Фолкер Буфије нагласили су да су спремни да области привреде, културе и науке ставе у фокус будуће сарадње са АП Војводином, као и да су спремни да са своје стране уложе додатни напор како би се привредни субјекти, унивезитети, научне и културне институције повезале, а сарадња оживела.

На састанку две делегације разговарало се и о корацима које Република Србија спроводи у процесу европских интеграција, те је изражано посебно задовољство због данашњег отварања два нова преговарачка поглавља у овом процесу.

Председник Пастор је нагласио да је процес отварања преговарачких поглавља значајан због приближавања Србије Европској унији, али и због унутрашњег уређења наше земље, јачања институција и владавине права.

Састанку су присуствовали и амбасадор СР Немачке у Републици Србији Алекс Дитман, посланици различитих посланичких група у Парламенту Хесена, као и потпредседници Скупштине АПВ Иван Стијеповић, Душан Јаковљев и Мирослав Васин и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац.

fixed-img