Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.01.2014

Председник Пастор на „Српско-немачком цивилном дијалогу“

Pastor_019
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор присуствовао је данас „Српско-немачком цивилном дијалогу“, који се, у организацији Европског покрета у Србији и Европског покрета Немачке, уз подршку Фонда за отворено друштво, 30. и 31. јануара одржава у Скупштини Србије у Београду.

Учествујући у дискусији, председник Пастор је истакао да је организовање оваквих конференција веома важно, са аспекта повезивања људи из сфере политике, привреде, медија и цивилног друштва из Србије и Немачке. Он је истакао да је сарадња са Немачком и њеним покрајинама од посебне важности и са аспекта Војводине и Скупштине Војводине, те да није случајност што од укупно 13 потписаних споразума са различитим европским регијама, пет споразума се односе на сарадњу Војводине са пет немачких покрајина.

„Сагледавање процеса европских интеграција које је наша земља сада и званично отпочела, може се и мора посматрати из различитих углова, а мени се као посебно важан чини онај у ком тај процес посматрамо као повезивање људи. Тај директан контакт, у чему цивилни дијалог и цивилно друштво имају носећу улогу, управо је оно што даје подстрек и снагу свим осталим видовима сарадње“, рекао је Пастор.

Он је предложио и нагласио да је Скупштина АП Војводине спремна да у току ове године преузме улогу организатора и домаћина сличном цивилном дијалогу на регионалном нивоу, са једном од немачких покрајина.

„Сматрам да овакав догађај може да допринесе да споразуме које смо потписали употпунимо конкретним садржајима, који ће бити дохватни самим грађанима, а то видим и као допринос укупном процесу европских интеграција наше земље“, истакао је Пастор.

Уводна излагања на почетку „Српко-немачког цивилног дијалога“ изнели су амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхем, председник Народне скупштине Републике Србије Небојша Стефановић, министар без портфеља задужен за ЕУ интеграције у техничкој влади Бранко Ружић и председник Европског покрета у Србији Властимир Матејић.

fixed-img