Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 31.10.2016

Председник Пастор на свечаности поводом обележавања Дана Галерије Матице српске

Pastor Dan GMS
AA

Свечаном седницом, доделом захвалница Клуба пријатеља Галерије Матице српске и отварањем изложбе под називом: „Кошница.Традиција и савремено стваралаштво“, Галерија Матице српске прославила је 169-годишњицу свог постојања и 190-годишњицу од оснивања Матице српске.

Поздравну реч на Свечаној седници присутнима је упутио председник Матице српске проф. др Драган Станић,а беседу о уметничкој колекцији Матице српске говорила је управница Галерије др Тијана Палковљевић-Бугарски. Изложбу „Кошница.Традиција и савремено стваралаштво“, отворио је министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић.

Како је речено на прослави, изложбом се изражава намера да се у години у којој Матица српска обележава 190 година постојања, савременим ствараоцима понуди њен симбол, кошница, као инспирација за креативан рад, као и да се истовремено обнови и подстакне племенита идеја даровања овом најстаријем српском научном, књижевном и културном друштву. Аутор изложбе у којој су представљена дела више од 20 еминентних уметника је мр Данило Вуксановић, виши конзерватор и уредник серије изложби Традиција и савремено стваралаштво.

У духу неговања традиције доброчинства и пријатељства, Свечана седница је завршена доделом захвалница Клуба пријатеља Галерије Матице српске заслужним институцијама, установама, колективима и појединцима, који су током протекле године учествовали у програмима Галерије и допринели њеном успешном раду на очувању и презентацији националне уметности.

У име Покрајинске владе, свечаности је присуствовао заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, др Небојша Кузмановић.

fixed-img