Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.05.2013

Председник Пастор разговарао с амбасадором САД Мајклом Кирбијем

slika1
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у Београду Мајкл Кирби сложили су се на данашњем састанку да су кораци које Србија прави на путањи према Европској унији (ЕУ) веома охрабрујући и дају повода за оптимизам у погледу боље будућности грађана.
Нагласивши да се у протеклих годину дана у нашој земљи и друштву догодило пуно позитивних ствари које указују на спремност актуелне власти да се суочи са проблемима који су дугорочно оптерећивали нашу земљу, председник Пастор је истакао да се проблеми могу решавати само ако се са њима суочимо и ако се о њима отворено разговара.

„Убеђен сам у то да се проблеми морају дефинисати, да се мора створити клима отвореног разговора и дијалога и да се они не смеју водити на улици и свести на страначка препуцавања. Вођени управо оваквим уверењем смо учинили доста напора да причу о Декларацији о уставним и законским правима АП Војводине вратимо у институционалне оквире, користећи се средствима парламентарне демократије. Из тог разлога, после 12 година смо у пуном саставу формирали Одбор за питања уставно-правног положаја Војводине који је, уз помоћ експерата из области уставног права, изрекао свој став о Декларацији и који ће наставити да се бави тражењем и нуђењем решења за сва остала отворена питања”, рекао је Пастор и нагласио да, уз све задршке које је имао и има у односу на Декларацију, овај документ доживљава као намеру да се укаже на проблеме који реално постоје и о којима се мора разговарати.

„Управо из тог разлога сам текст Декларације упутио и Влади Републике Србије, председнику Народне скупштине Републике Србије и министарствима чијег се делокруга рада дотичу поједини делови тог текста. Отворен разговор, сагледавање реалности и тражење решења је једини исправан начин за решавање проблема које Војводина има”, истакао је Пастор.

Амбасадор САД Мајкл Кирби истакао је предности Војводине као вишенационалног и мултикултуралног региона, додајући да би Србија, у светлу слања слике о себи у свет, требало да искористи тај потенцијал. Он је указао да су економски проблеми ти који највише муче грађане наше земље и да би се њиховом ублажавању и решавању требало посветити у пуном капацитету, пре свега покретањем привреде, пољопривреде и индустрије.

fixed-img