Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.01.2014

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор разговарао са амбасадором Аустрије Јоханесом Ајгнером

pastoraustrijsiambasador1
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са амбасадором Аустрије у Србији Јоханесом Ајгнером о најновијим политичим дешавањима у Војводини.

Председник Пастор је истакао да се сва битна питања за покрајину морају решавати кроз институцијални дијалог, што је и започето по питању усаглашавања Статута АП Војводине са одлукама Уставног суда Србије формирањем стручне Радне групе, као и радом мешовите радне групе за израду Закона о финансирању АП Војводине.

„Изузетно сам задовољан што смо припреме за процес усаглашавања Статута отпочели потпуним консензусом и постигли договор да стручна радна група не води рачуна о политичким биткама, него да буде потпуно усмерена ка решавању проблема са аспекта права. Друго питање, изузетно важно за нас, је што је мешовита Радна група за израду закона о финансирању, сачињена од представника покрајинске и републичке владе, отпочела са радом“, рекао је

Амбасадор Ајгнер оценио је да је аутономија Војводине позитиван фактор за Републику Србију, нешто што мора да се истакне у Европи као предност, а не проблем.

Амбасадор Ајгнер и председник Пастор сложили су се да је у интересу Србије да се процес усаглашавања Статута са одлуком Уставног суда Србије уради у року, јер не би било добро да се земљи која преговара са Европском унијом урушава један део правног поретка.

fixed-img