Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 03.02.2016

Представљен програм „Европа за грађане и грађанке“

03022016_Medjuregionalna_NVO 01
AA

Програм Европске уније „Европа за грађане и грађанке”, промовисан је данас у Скупштини АП Војводине у организацији Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и сарадњи са Покрајинским секретаријатом за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Програм је намењен представницима организација цивилног друштва и јединица локалних самоуправа са територије Републике Србије.

Уочи почетка промоције, Весна Пиперски Туцаков, подсекретарка у ресорном секретаријату, захвалила се Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом на дугогодишњој успешној сарадњи, која је остварена у оквиру промовисања бројних програма Европске уније.

„Ми можемо да будемо пример добре праксе, пошто је Војводина мултиетничка средина, која значајно промовише европске интеграције. Покрајинска администрација улаже велики труд на успостављању сарадње са цивилним друштвом и локалним самоуправама са једне стране, а са друге стране са републичким институцијама. Једино тај рецепт може да омогући успешну сарадњу свих актера, како у оквиру социоекономског развоја, тако и у промовисању толеранције демократског друштва, транспарентности и других сличних вредности.

Јелена Пајовић ван Ренен, руководитељка групе за међународну сарадњу и европске интеграције Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, подсетила је да у овом програму Србија учествује од 2012. године.

„Ово је програм Европске уније намењен пре свега удружењима грађана, организацијама цивилног друштва и јединицама локалне самоуправе. Они у оквиру овог програма могу да својим пројектима, заједно са другим организацијама цивилног друштва учествују, и на неки начин боре за средства, која су намењена за његову реализацију. Укупна вредност овог програма, који траје до 2020, износи 185 милиона евра“.

Општи циљеви програма „Европа за грађане и грађанке” су допринос разумевању Европске уније, њене историје и различитости, као и промоција европског грађанства и унапређење грађанског и демократског учешћа на нивоу ЕУ.

Циљ презентације је представљање нових приоритета програма, упознавање са његовом структуром и роковима за подношење предлога пројеката.
У периоду од 2016. до 2020. године приоритети програма „Европа за грађане и грађанке” су вишегодишњи и обухватају различите теме значајне за непосредну прошлост, али и савремени контекст ЕУ и нашег региона, и дају велике могућности за учешће заинтересованих актера из Србије. Актуелни позив за подношење предлога пројеката за све мере програма отворен је до 1. марта 2016. године. Други рок је 1. септембар 2016.

Посебно је занимљиво то што је једна од мера програма европско сећање, које је посвећено обележавању важних догађаја и тренутака у европској историји. Ове године је један од приоритета за европско сећање бити сећање на 25 година од распада Југославије. Зато би било важно да што више организација цивилног друштва и јединица локалних самоуправа осмисли своје пројекте до првог назначеног рока.

Више информација о овом програму доступно је на сајту Канцеларије www.civilnodrustvo.gov.rs.

fixed-img