Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 30.10.2013

Представљен “Водич за новинаре: Преговарачка поглавља 23 и 24 – О чему преговарамо?”

30102013_Promocija_pregovori 01
AA

Публикација “Водич за новинаре: Преговарачка поглавља 23 и 24 – О чему преговарамо?”, намењена бољем разумевању преговарачког процеса Републике Србије на путу ка Европској унији (ЕУ) представљена је данас у новосадском “Студију М” РТВ-а.

О значају ове публикације, која је настала кроз сарадњу ГИЗ Пројекта за правну реформу у Србији и Независног удружења новинара Србије (НУНС), говорили су Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима Србије за приступање ЕУ, Маја Седларевић, покрајинска посланица и председница Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине АПВ, Мике Фалке, вођа ГИЗ Пројекта за правну реформу у Србији који подржава немачка влада,и Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а.

Публикација “Водич за новинаре:Преговарачка поглавља 23 и 24 – О чему преговарамо?” намењене је, пре свега, новинарима који су заинтересовани да се боље упознају са сложеним процесом приступних преговора, а Тања Мишчевић је нагласила да у је у читавом процесу веома важно “учити, слушати и разумети”. Процес преговора, према њеним речима, јесте уствари прихватање стандарда европских вредности као упутстава за оно шта сами морамо да променимо у нашој земљи.

“Ово радимо не само да бисмо себе ускладили са ЕУ, већ да бисмо ми, грађани Србије, живели боље тако што ће наша права бити у потпуности заштићена”, навела је Тања Мишчевић и додала да су преговори о поглављима 23 и 24 најтежа област, али уједно и најважнија, јер подразумевају велики опсег реформи суштински важних и за све друге области.

Председница Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине АПВ Маја Седларевић, која је и један од иницијатора представљања ове публикације у Новом Саду, нагласила је да је “знање моћ”, а да о процесу европских преговора који је веома сложен, пуно тога може да се научи из Водича за новинаре који је данас промовисан. Она је истакла да је суштински важно да грађани Србије схвате да придруживање Европској унији и увођење европских стандарда није важно због Европе, већ због нас самих.

“Оптимизам по питању нашег европског пута улива ми чињеница да преговарачки тим предводи Тања Мишчевић. На том путу великих промена Србија се мора коренито мењати. Да се Србија мења мора да се покаже и на тај начин што ће показати спремност да у преговарачке тимове у будућности уврсти и представнике покрајинских институција, Владе и Скупштине АП Војводине”, истакла је Седларевић.

Осим представљања публикације, у холу Студија М Радио-телевизије Војводине постављена је и изложба журналистичко-документарне фотографије под називом “Србија испред објектива”, која ће трајати до 4. новембра.

fixed-img