Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 09.03.2016

Представници војвођанских општина у пројекту за повећање енергетске ефикасности

09032016_potpisivanje_1
AA

Председници и представници општина Бачка Топола, Сремска Митровица, Кањижа, Сента, Бечеј, Шид и Стара Пазова потписали су данас у Скупштини АП Војводине Писмо о намерама поводом успостављања прве LEEN (Леарнинг енергy нетwорк) мреже општина у Војводини.

Како су нагласили организатори, потписивање овог Писма о намерама са немачком компанијом LEEN, резултат је сарадње две државе, СР Немачке и Републике Србије, односно подршке региона Баден Виртемберг и АП Војводине на пројекту унапређења енергетске ефикасности војвођанских локалних самоуправа. Циљ овог пројекта, истакнуто је, јесте успостављање што квалитетније економско– енергетске стратешке позиције за привлачење директних инвестиција, те повећање квалитета живота у градовима и свеукупном региону Војводине.

Поздрављаући присутне, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор честитао им је на спремности за учествовање у овако важном пројекту.

„Изузетно ми је задовољство што је Скупштина АПВ поново домаћин једног значајног чина у чијем фокусу је енергетска ефикасност. Ово је још једна веома значајна станица на путањи којом идемо последњих четрнаест година, још од усвајања Плана привредног развоја Војводине, у којем је програм енергетске ефикасности одређен као један од десет програма на којима заједнички треба да радимо због побољшања укупног привредног окружења и ефикасности“, рекао је Пастор и додао да је и тај програм рађен заједно са немачким партнерима.

„И ова сарадња са немачким партнером јесте нешто што обећава и што је сретна околност, с обзиром на то да с Баден-Виртембергом имамо успешну сарадњу и у институционалном смислу“, истакао је Пастор и нагласио да су, поред представништва Баден Виртемберга у Бриселу и компаније LEEN, у реализацију овог пројекта али и у држању у фокусу теме енергетске ефикасности, велики труд уложили Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине и секретар Ненад Станковић, председавајући Међународног форума о чистим енергетским технологијама Др Тихомир Симић, професор Душан Гвозденац и Факултет техничких наука из Новог Сада, Енергетски иновациони центар Теслианум и многи други.

Директор Представништва Баден Виртемберга у Бриселу Јоханес Јунг и представник компаније LEEN Мирко Крак изразили су задовољство и оптимизам поводом почетка овог трогодишњег пројекта и истакли да су веома задовољни и стручном подршком и спремношћу војвођанских општина да учествују у овом процесу.
Суоснивач и председник ЕIC Теслианум Мирјана Прљевић изразила је дубоку увереност у успех овог пројекта који, како је навела, као циљ има повећање укупних капацитета општина за бављење процесом енергетске ефикасности, повећање запослености, повећање енергетске ефикасности и друго.

fixed-img