Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 21.10.2016

Презентација резултата студијског боравка ученика пољопривредних школа из Војводине у Баден-Виртембергу

Fotka 1
AA

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петковић и стручни сарадник Предраг Рајић представили су данас у Плавом салону Покрајинске владе, резултате недавног студијског боравка у Баден-Виртембергу у Немачкој. Пут који је организовао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у сарадњи са Канцеларијом за пољопривреду немачке савезне државе Баден-Виртемберг, реализован је прошлог месеца а поред представника Секретаријата, у њему су учествовали наставници и ученици средњих школа пољопривредног образовног профила са простора АП Војводине.

Укупно 19 ученика из 16 школа, праћено професорима, имало је прилику да се кроз директан и активан контакт упозна са низом образовних, струковних и производо-прерађивачких институција у једној од најразвијенијих регија како у Немачкој, тако и у Европи.

Током студијског боравка, учесници из Војводине обишли су Пољопривредни школски центар у Купферцелу, где су у непосредној комуникацији сазнали више о образовном систему који се тиче пољопривредне струке, а затим посетили и компанију „Џон Дир“ у Мајнхајму, гиганта на пољу производње пољопривредних машина. Поред тога, учесници су имали састанке у административним центрима Баден-Виртемберга, у седишту Штутгартског округа и у парламенту те немачке покрајине. Студијски боравак у Немачкој чиниле су и посете бројним пољопривредним газдинствима: фармама говеда и свиња, као и присутвовање презентацијама о производњи сира и грожђа.

На презентацији су изнете оцене и утисци о свим реализованим посетама током боравка и изнети закључци о даљем унапређењу сарадње између Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство са једне, и Канцеларије за пољопривреду немачке савезне државе Баден-Виртемберг са друге стране. Закључено је да простора за сарадњу има, као и то да је један од планова да се следеће године реализује узвратна посета током које би ученици пољопривредних школа из Баден-Виртемберга посетили АП Војводину и наставили размену знања и идеја.

fixed-img