Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 24.10.2013

Проф. др Бранислава Белић примила представнике Црвеног крста Горње Аустрије и Војводине

AA

Потпредседница Скупштине АП Војводине задужена за област здравства и социјалне политике проф. др Бранислава Белић, оценила је данас у разговору са делегацијама Црвеног крста Горње Аустрије и АП Војводине које су посетиле покрајински парламент, да је сарадња те две организације добар пример регионалне сарадње и да би је у наредном периоду требало проширити и на научну и стручну медицинску сарадњу између одговарајућих институција и организација те две регије.
У срдачном и отвореном разговору, потпредседница проф. др Белић је са представницима Црвеног крста осим о њиховом партнерству, разговарала и о плановима, потребама и тешкоћама у раду, подршци и могућој заједничкој сарадњи са државним и покрајинским институцијама и органима. У том смислу, Скупштина АП Војводине спремна је на сваки вид помоћи и подршке у оквиру својих могућности, казала је проф. др Бранислава Белић.
Констатовано је да регионалне организације Црвеног крста Горње Аустрије и Војводине имају важну друштевну улогу и изузетан значај, јер упркос економској кризи окупљају велики број волонтера и успевају да помогну великом броју људи којима је помоћ потребна. Поред ентузијазма, воље за хуманошћу и професионализма у раду, заједничка одлика им је то што се у својим државама налазе у самом врху по броју добровољних давалаца, броју давања и по броју прикупљених јединица крви.
Шесточлана делегација Црвеног крста Горње Аустрије на челу са председником др Валтером Аицхингером и секретаром мр Ерихом Ханешлегером борави у дводневној радној посети Црвеном крсту Војводине. Тим поводом, гости из Аустрије су у пратњи председника и секретарке Црвеног крста Војводине, проф. др Борише Вуковића и мр Сињке Сомер, обишли више општинских организација Црвеног крста у покрајини и уверили се у висок квалитет њиховог рада. Посебно је указано да покрајинска организација са ограниченим буџетом улаже велике напоре да одржи рад народних кухиња и помогне грађанима који их користе, као и на активности у вези са прикупљањем хуманитарне помоћи, обуком за пружање прве помоћи и радом у оквиру промоције добровољног давалаштва. У прилог томе, проф. др Бранислава Белић је навела податак да је ове године издато пет хиљада брошура о добровољном давалаштву и указала да је за повећање броја добровољних давалаца и континуирано обезбеђивање довољних количина резерви крви поред сталног позивања грађана и указивања на значај, важно и да се обезбеди јединствена база података о даваоцима као великим хуманистима и да се њихова права повећају и уједначе на територији читаве државе. Посета колега из Горње Аустрије за Црвени крст Војводине и покрајину у целини је веома значајна, јер се кроз Протокол о сарадњи две покрајинске организације Црвеног крста већ 13 година реализују донације које оперативно и програмски јачају капацитете Црвеног крста Војводине, што му омогућава да у континуитету обавља своје редовне задатке. Највећи део средстава које је Црвени крст Горње Аустрије издвајао за потребе Црвеног крста Војводине потичу управо од Владе Горње Аустрије, што све заједно говори у прилог чињеници да се потписани Споразум о сарадњи две регије веома успешно реализује у пракси,сложили су се саговорници.
Гости из Горње Аустрије поздравили су идеју потпредседнице проф. др Белић о проширењу сарадње два Црвена крста на медицинском и стручном плану. У том смислу, акценат би требало ставити на интензивнију научну сарадњу посебно у области трансфузиологије, сарадњу сродних факултета, унапређење досадашњег нивоа размене чланова и волонтера Црвеног крста, присуство и организацију заједничких семинара и стручних усавршавања, констатовано је на данашњем састанку у покрајинској Скупштини.

fixed-img