Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 01.04.2016

Регионална конференција о транспарентном издвајању јавних средстава за цивилни сектор

01042016_civilni_sektor_1
AA

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Весна Пиперски-Туцаков учествовала је на дводневној регионалној конференцији “Транспарентно алоцирање јавних средстава – добре праксе и модели из ЕУ”, која је одржана на Јахорини у Босни и Херцеговини.

Циљ конференције је анализа добрих модела и пракси за осигуравање транспарентности у јавном финансирању организација цивилног друштва, а конференцију заједнички организују ЕУ пројекат Техничке помоћи организацијама цивилног друштва (ТАCSO) у Босни и Херцеговини и ТАCSO by VESTA. Конференција је окупила више од 80 учесника из Албаније, Србије, Црне Горе, Македоније, Косова*, Турске и Босне и Херцеговине у циљу дефинисања заједничке платформе за Западни Балкан и Турску, која би ускладила праксе ових земаља на пољу алоцирања јавних средстава са најбољим европским праксама.

Како је речено у уводном делу конференције, фокус праксе издвајања и дистрибуције јавних средстава треба да прати цео процес управљања средствима, од стратешког планирања до праћења ефеката утрошених средстава.

– Последњи доступни, а потврђени подаци из 2012. године кажу да је 100 милиона конвертибилних марака издвојено и дистрибуирано у цивилни сектор у Босни и Херцеговини. Највећи проценат, око 40 одсто издвојен је за спортске организације, 15 одсто за удружења ратних војних инвалида, 12 одсто за организације које се баве социјалним услугама, а преосталих 33 одсто дели се за друге организације које се баве људским правима, борбом против корупције, екологијом и другим областима – рекао је саветник у Министарству правде Босне и Херцеговине Горан Кучера, током уводног обраћања.

Ова средства пласирана су из буџета више од 300 институција на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини, а износ средстава указује на чињеницу да су неопходне транспарентне процедуре које ће осигурати ефикасно трошење средстава грађана.

Саветница TACSO БиХ пројекта Славица Драшковић, напоменула је да је току истраживање које ће показати какви су трендови у износима, процедурама и начину дистрибуције током 2013. и 2014. године чиме ће се добити јаснија слика о променама и трендовима у доступности јавних средстава, али и како у наредном периоду усмерити и распоредити средства.

На конференцији су гости из Естоније који супредставили успешан ЕУ модел транспарентних процедура и Мађарске који су представили компаративну анализу за земље региона у овој области. Конференција је укључла све учеснике у размену искустава и заједнички рад на изналажењу најбољих модела, примењивих у постојећим условима у свакој од земаља.

Конференција треба да допринесе испуњењу Циља 2 „ЕУ смјерница за подршку цивилном друштву у земљама проширења 2014-2020“ и осигурање финансијског окружења које подржава одрживост организација цивилног друштва). Смернице предвиђају резултате који ће бити остварени до 2020. године и према којима подршка владе организацијама цивилног друштва треба да буде повећана, доступна и издвојена на транспарентан, одговоран, коректан и недискриминаторан начин.

fixed-img