Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.05.2013

Састанак делегација Саветодавног комитета оквирне конвенције за заштиту мањина и Скупштине АПВ

slika1
AA

Одлуком Уставног Суда Србије, којом је део одредаба Закона о утврђивању надлежности АП Војводине оцењен неуставним, доведено је у питање остваривање права националних заједница на нивоу покрајине, оценила је потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова, на данашњем састанку делегације Саветодавног комитета оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе и представника Скупштине АП Војводине.

То се према њеним речима, највише осети у делу који се односи на пренос оснивачких права са покрајине на националне савете и на службену употребу језика и писма. Износећи мишљење о примени Оквирне конвенције за заштиту националних мањина у Републици Србији у последњих годину дана, Томанова Маканова је указала да је потребно синхронизовати прописе у тој области,јер тренутно постоји њихова велика дисхармонизација, посебно у делу којим се регулише рад националних савета, где је чак потребно и тачно одредити шта су то национални савети и да ли су они државна тела. А националне заједнице, односно њихови савети најбоље знају да дефинишу шта је њихов интерес у области културе, информисања, просвете, и управо због тога је потребно њихове представнике значајније укључити у управљачке функције тамо где се одлучује о интересима мањина. Постоји читав низ питања која су у коализији са Одлуком Уставног суда, што нам намеће дилему шта је заправо наш приоритет када је у питању заштита мањинских права, упитала је потпредседница покрајинске Скупштине и навела пример преноса дела оснивачких права на националне савете над школама у којима се настава одвија на неком од мањинских језика, где је предвиђено да представници савета буду бирани на управљачке функције у школама, а што је поништено поменутом Одлуком. Такође, навела је и пример предложених нових медијских закона, који залазе у пренете надлежности покрајине и којима би могао да се угрози опстанак медија који емитују програм на мањинским језицима у Војводини, а самим тим и употреба и коришћење мањинских језика. То се посебно односи на радио станице, попут Ковачице и Суботице, које емитују програм на шест или седам језика. Будући да је законским предлозима предвиђен излазак државе из медија, у случају њихове приватизације, поставља се питање ко ће такве медије да купи и сачува вишејезични програмски концепт, рекла је Ана Томанова Маканова.

У разговору о односу Скупштине АП Војводине према мањинским правима оцењено је да су она на највишем нивоу. У прилог томе, потпредседница Томанова Маканова је гостима пренела да у Скупштини као и самој покрајини постоји сагласност и позиције и опозиције по питању права националних мањина. Осим по томе што је у службеној употреби у покрајинској Скупштини шест различитих језика, што је сврстава на друго место у Европи, одмах после Европског парламента у Стразбуру, то се најбоље види и кроз постојање и рад Савета националних заједница Скупштине АП Војводине у коме заједно седе и одлучују представници српског и мањинских народа и из власти и из опозиције.

Председник Одбора за међунационалне односе Боре Кутић упозано је госте са саставом, надлежностима и радом тог одбора и указао да у њему има чланова који су припадници различитих мањинских заједница. Такође је указао да је од почетка рада Одбора у садашњем сазиву била само једна представка која се односила на нарушавање међунационалних односа, што је потврда његовог доброг рада. Циљ боравка чланова Саветодавног комитета у Србији је стицање увида у импелемнтацију одредаба Оквирне конвенције у нашој земљи. У оквиру установљене праксе је да Саветодавни комитет оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе прати поштовање Оквирне конвенције у земљама потписницама тог споразума, међу којима је и Република Србија. Пракса Савета Европе је да податке о положају и правима националних мањина у једној држави не добија само на основу државног извештаја већ и из других извора, непосредним разговорима са представницима, различитих владиних и невладиних институција и организација, представницима националних савета, Оебса, и других међународних и домаћих организација. У том смислу, током боравка у Новом Саду, делегација Саветодавног комитета је, у склопу мониторинга о спровођењу Оквирне конвенције за заштиту националних мањина у Републици Србији, разговарала и са представницима Покрајинског омбудсмана, градске власти, националних савета националних заједница и Радио телевизије Војводина, како би добили што потпунију и објективнију слику о остваривању обавеза проистеклих из Оквирне конвенције. Поред Ане Томанове Маканове и Боре Кутића, састанку су присуствовали и Даниел Унгур, заменик председника Одбора за међунационалне односе и Светлана Попадић Лежимирац, секретарка тог радног тела.

fixed-img