Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 24.01.2017

Састанак делегација Скупштине АПВ и норвешке регије Нордланд

24012017_nordland1
AA

Непосредно пред почетак тематске седнице Скупштине АП Војводине, која је била посвећена представљању норвешке регије Нордланд, делегације Скупштине АПВ и Нордланда састале су се како би разговарале о продубљивању сарадње две регије, као и њихових локалних самоуправа.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председница Скупштине Нордланда Соња Стин оценили су да су Војводина и Нордланд, као дугогодишње активне чланице Скупштине европских регија (АЕР) оствариле партнерске и пријатељске везе које би сада требало пренети и на билатералну сарадњу.

„Задовољство ми је што смо у прилици да кроз дводневну посету норвешке делегације Војводини разговарамо о конкретним предлозима за даљу сарадњу и повезивању наших градова. Иако смо просторно удаљени, међу нама постоје и сличности, и због тога сматрам да ће ова посета у оквиру које ће се делегација Нордланда, између осталог састати и са представницима градова Нови Сад и Кикинда, дати додатни импулс досадашњим добрим намерама и вољи за заједнички рад на конкретним пројектима“, рекао је председник Пастор.

Председница Скупштине Нордланда Соња Стин изразила је задовољство што је делегација ове регије посетила Војводину, с обзиром на то да је делегација Војводине била у посети Нордланду приликом одржавања генералне скупштине АЕР-а, где су и начелно договорени ови састанци који ће се реализовати током дводневне посете.

„Ми имамо добру основу за сарадњу, чувамо сећање и на један део заједничке историје, а постоји и Друштво пријатељства Норвешке и Западног Балкана које је некада било друштво пријатељства СФРЈ. Драго ми је што смо у прилици да ово пријатељство ојачамо, освежимо и још једном потврдимо“, истакла је председница Стин.

На састанку је било речи и о обележавању 75. годишњице од упућивања југословенских држављана на принудни рад у логор у норвешки град Нарвик, где се очекује и присуство делегације Скупштине АПВ, а том приликом биће откривена и спомен плоча у част страдалима.
Састанку су присуствовали и потпредседници Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић, Иван Стијеповић, Душан Јаковљев, Смиљана Гламочанин Варга и Мирослав Васин, председник Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Дмитар Станишић и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац. Поред председнице Стин, у делегацији Нордланда били су и представници локалних самоуправа Нордланда, као и представници Друштва пријатељства Норвешка – Западни Балкан.

Током сутрашњег дана делегација Нордланда, заједно са делегацијом Скупштине АПВ посетиће Кикинду где ће разговарати са челницима овог града, положити венац на споменик грађанима Кикинде који су током Другог светког рата интернирани у логор у Нарвику, градоначелници Кикинде и Нарвика потписаће нову Декларацију о пријатељству ова два града.

fixed-img