Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 16.11.2016

Састанак о усаглашавању пројеката у прекограничној сарадњи Мађарске и Србије

2016-11-16 sastanak cbc ipa srb-hu (1)
AA

Помоћници покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић и Јован Подрашчанин учествовали су данас на серији састанака представника Развојне агенције жупаније Бач-Кишкун са представницима покрајинских секретаријата, ради усаглашавања пројеката у вези с прекограничним програмима Мађарска-Србија.

Како је овом приликом рекао помоћник Небојша Дракулић, ово је један од низа састанака у вези с генерисањем пројеката у оквиру прекограничне сарадње Србије и Мађарске, који треба да допринесу конкретизацији пројектних предлога, као и даљих корака у њиховој реализацији и аплицирању при европским фондовима. „Кандидовано је 15 тема за разговор, а разматрано је 11 пројеката који се тичу туризма, заштите животне средине, културног наслеђа, управљања водама, обновљивих извора енергије, као и пројеката везаних за железнички и друмски саобраћај“, нагласио је помоћник Дракулић.

Како је оцениo, динамика сарадње је на завидном нивоу, па се очекује да комуникација буде ефикасна, као и размена података, како би до краја године били завршени пројекти.

Према речима помоћнице покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Мирјане Лабан, ресорни секретаријат учествује на овом позиву са три пројекта. Секретaријат је носилац пројекта „Заштићене средине од инвазивних врста“, који се првенствено односи на борбу против амброзије, док је на другом пројекту „Очување станишта велике дропље“ носилац Покрајински завод за заштиту природе, а пројекат је везан за оснаживање тог подручја за развој еко-туризма.

„Трећи пројекат је „Стопама птица селица“, који се базира на очувању и заштити подручја које ове птице настањују. Тренутно смо у фази припрема апликација, и на овај начин ће се искористити могућности за финансирање пројеката из претприступних фондова Европске Уније. Развојем ових подручја имамо вишеструке ефекте, да се природна баштина на територији Војводине сачува, да постане видљива и интересантнија туристима, и да се локалне заједнице развију кроз туризам“, рекла је Мирјана Лабан.

Европска Комисија је 15. децембра 2015. године прихватила нови програм прекограничне сарадње између Мађарске и Србије – програм Interreg-IPA CBC Мађарска-Србија. Средства обезбеђена од стране Европске уније износе око 65 милиона евра, а укупни буџет програма износи око 77 милиона евра. Други позив за подношење предлога пројеката отворен је до 31. јануара 2017. године а предвиђени буџет је око 21 милион евра.

fixed-img