Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 08.06.2017

Савремене технологије у Музеју Војводине

08062017_digitalni_1
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и подсекретар Зоран Лазин присуствовали су данас у Музеју Војводине презентацији два нова пројекта дигитализације у тој музеолошкој установи. Један се односи на Новосадско културно благо на сајтовима Орондо апликације и други је мултимедијални водич за сталне поставке „Дигитализовано наслеђе ГОВОРИ!“.

Обраћајући се присутнима, директор Музеја Војводине др Драго Његован је истакао да је тај музеј, као матична установа свих војвођанских музеја, кренуо путем савремених технологија како би се приближили млађим посетиоцима и ухватили корак са новим временом дигитализације.

„Данас 32 музеја у Србији користи дигиталне апликације, а прву званичну верзију ИМУС софтвера ми смо увели 2014. године“, објаснио Његован и додао „да је нова апликација која се примењује од данас плод јавно-приватног партнерства у новим музеолошким технологијама“.

У склопу презентације приказани су и резултати примене дигиталних технологија у домену видљивости и доступности културног наслеђа, што је крајњи циљ у процесу његове дигитализације.

О предностима коришћења ИМУС музејског софтвера говорио је и директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада мр Синиша Јокић. Он је нагласио да Завод има надограђен софтвертски програм тзв. ЗИМУС, који на транспарентан начин приказује непокретно културно наслеђе у Новом Саду и околини.

Мултимедијални водич за сталне поставке Музеја Војводине урађен је на пет језика (српски, енглески, немачки, мађарски и словачки), а његову реализцију помогли су и Радио-телевизија Војводине, као и национални савети словачке и мађарске националне мањине.

fixed-img