Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.05.2013

Студенти из Брисела и Новог Сада у Скупштини АПВ о европским интеграцијама

euintegracija6
AA

Студенти магистарских студија факултета “Ку Леувен” из Брисела и студенти Универзитета у Новом Саду који радну праксу обављају у покрајинским органима управе, данас су посетили Скупштину АП Војводине и учествовали у разговору о процесу европских интеграција наше земље.
На панел дискусији „Улога Скупштине АП Војводине у процесу ЕУ интеграција”, потпредседници Скупштине АП Војводине, Ана Томанова Маканова и Миливој Вребалов, директор Фонда „Европски послови” Предраг Новиков и заменик секретара Скупштине АПВ Мила Радисављевић, упознали су студенте са функционисањем и надлежностима Скупштине АПВ и радних тела, активностима које се одвијају по питању међурегионалне сарадње и европских интеграција, остваривању људских и мањинских права и другим специфичностима АП Војводине, као мултикултуралне, вишенационалне и вишејезичне средине.

На примеру Општине Нови Бечеј, на чијем челу је био пре преузимања дужности потпредседника Скупштине АП Војводине, а за шта је 2010. године награђен признањем за другог најбољег градоначелника Европе, потпредседник Вребалов је са студентима разговарао о улози и могућностима које локалне самоуправе могу и морају да искористе у процесу европских интеграција.

„Нови Бечеј је један од примера, а у Војводини их има још, на који начин се уз пуно рада, труда, енергије и спровођења добрих идеја у дело може учинити нешто више за средину у којој живите, па самим тим и за покрајину, и за државу. Нови Бечеј је данас мала, али уређена општина која се наметнула својом туристичком понудом, повољним условима за инвеститоре и транспарентношћу у односу на своје грађане. Покушали смо да у Новом Бечеју радимо по узору на Европу, а то значи да створимо један високо уређени, брз и оперативан систем фукционисања општине. Јер, Европа то за нас и јесте. Она није баук већ скуп вредности и стандарда на који треба да се угледамо и који као крајњи циљ доносе бољи и лакши живот нашим грађанима”, истакао је Вребалов.

Потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова упознала је студенте са законском регулативом и високим стандардима у области заштите и остваривања права националних заједница, који се спроводе у нашој земљи.

„Веома смо поносни на то што, ако говоримо о области остваривања права и очувању националних и културних идентитета наших националних заједница, можемо да се похвалимо и неким законским решењима која су чак и испред европских, као што је то случај са оснивањем националних савета националних заједница. На овај начин успели смо да створимо законске и практичне претпоставке да националне заједнице, а то је највеће богатство и специфичност наше Војводине, могу самостално да одлучују и негују своје специфичности у областима образовања, културе, информисања, службене употребе језика и писма…То је значајан искорак и за Војводину је од посебног значаја, јер од 19 формираних националних савета у нашој земљи, њих 12 има седиште у АПВ. То најбоље говори о томе колико је Војводина богата својим мултикулуралним и вишенационалним шаренилом и то нас чини јединственим простором у Европи”, истакла је Ана Томанова Маканова.

Заменик секретара Скупштине АПВ Мила Радисављевић упознала је студенте са основним обележјима, начином рада и надлежностима Скупштине АП Војводине и њених радних тела, као и са изборним системом и другим специфичностима у функционисању покрајинске управе. Директор Фонда „Европски послови” Предраг Новиков студентима је представио значај присуства АП Војводине у Европи, кроз рад Представништва АП Војводине у Бриселу, наглашавајући да је за процесу европских интеграција Србије веома значајно бити на самом изворишту дешавања.

fixed-img