Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 13.11.2018

Студијска посета делегације Молдавије у Покрајинској влади

13
AA

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој међурегионалну сарадњу и локалну управу Небојша Војновић, примио је данас делегацију покрајине Гагaузије из Републике Молдавије, предвођену шефом Главног и управног одбора и Извршног одбора правног одељења у Управи покрајине Гагаузије Валентином Делијем.

Гагаузија је јужна покрајина Републике Молдавије са, како је у разговору процењено, широким економским компетенцијама, веома сличним степеном аутономије и територијалне инфраструктуре попут АП Војводине.

Чланови делегације из Републике Молдавије бораве у Новом Саду у оквиру пројекта „Подршка локалним властима у покрајини Гагаузији“. Програм финансира Европска унија у циљу упознавања са механизмима и полугама које наша покрајина успешно користи у области привредног развоја, подстицајима за нова радна места, јачању аграра, те сектору инфорамационих технологија.

Војновић је чланове делегације упознао са потенцијалима те инстутуционалним деловањем, посебно се осврнувши на програме прекограничне сарадње, спровођење програма и конкурса путем Буџетског фонда за спровођење мера развојне политике АП Војводине и другим мерама у којима учествује Секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Током разговора је оцењено да се јужна покрајина Молдавије сусреће се одливом становништва и погоршањем демографске слике, те ће искуства у повезивању институција и заједничком деловању у циљу привлачења инвестиција, јачања економске моћи, и помоћ развоју мање развијених општина, бити од велике важности за запослене у овим областима Гагаузије.

Такође, током састанка је разговарано и о практичном делу спровођења бројних споразума са суседним земљама којима су, како је закључено, обе покрајине у протеклом периоду веома посвећене.

У циљу свеобухватније слике и боље импелементације поменутих програма, делегација покрајине Гагаузије током вишедневног боравка Војводини обићи ће Развојну агенцију Војводине, Фонд „Европски послови“ и Војводина ИКТ кластер.

fixed-img