Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 21.12.2015

Традиционални коледари

18122015_Obrazovanje_korindjanje 01
AA

Подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Мато Грозница, и помоћник за образовање Војин Јованчевић, данас, 18. децембра 2015. године, примили су младе коледаре који традиционално долазе у посету, ширећи дух божићних празника. Коледари који најављују рођење Исуса Христа долазе са својим наставницама из малог војвођанског румунског села Торак, у општини Житиште. Њих десетак су ученици завршних разреда Основне школе „Ђорђе Кошбук” („George Košbuk”). Својим пригодним програмом пожелели су срећне божићне и новогодишње празнике.
У свом поздравном говору, подсекретар је са задовољством констатовао да још постоје средине у Војводини, где се на најлепши могући начин негује и чува традиција. Управо деца показују да је од свих природних и комерцијалних богатстава, највеће благо очување мултинационалних, мултиетничких односа међу житељима наше покрајине. И баш од деце треба одрасли да уче и да се подсете правих људских вредности које су нас увек красиле и биле доказ заједничког живљења у вишенационалној Војводини. „Ови млади коледари су показали и то да румунска национална мањина на прави начин ‚живи’ и негује свој језик и националну традицију”, рекао је Мато Грозница.

Помоћник покрајинског секретара за образовање Војин Јованчевић, који је први пут присуствовао пријему коледара, потврдио је да је ово изузетно вредно неговање божићне традиције једне националне мањине и да се може слободно рећи да је прерасло у сјајну манифестацију. Овом приликом је пожелео присутним гостима све најлепше за предстојеће празнике и пуно успеха у новој години.

Међу гостима су били и директорица и наставнице основне школе из Торка као и Глориа Стефан Рељић, представница Румунског центра за демократске институције и људска права, који већ традиционално организује наступе малих коледара.

fixed-img