Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 16.06.2017

У Бечу представљена културна разноликост Војводине

16062017_Bec_4
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић присуствовао је у палати Палфи у главном граду Аустрије, програму „Вече Војводине“ који је одржан у оквиру вишедневне манифестације “Српски дани културе у Бечу”.

Поздрављајући бројне госте и посетиоце, Кузмановић је истакао чињеницу да Покрајинска влада, преко ресорног секретаријата, подржава и поздравља све културне активности Срба у дијаспори и региону.

„Данас је вече Војводине, регије у којој се традиционално негују вишејезичност, вишекултуралност и вишеконфесионалност“, истакао је Кузмановић, додајући да о томе најубедљивије говори „чињеница да у њој складно живе Срби, Мађари, Румуни, Буњевци, Словаци, Хрвати, Русини и још двадесет различитих етничких заједница, као и да су, поред српског, у службеној употреби и мађарски, румунски, словачки, хрватски и русински језик“.

Наглашавајући да „култура јесте мост сарадње и врата која се сама отварају, повезујући људе, регије и државе“, Кузмановић је рекао да је културна традиција Војводине само део оног о чему брине Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

„Бринемо о фундаменталним културним обрасцима, а то су музика, ликовна уметност и књижевност свих националних заједница и Срба као већинског народа. Због тога је и основано више завода за културу националних мањина, о којима бринемо на исти начин као о Заводу за културу Војводине, који је кровна институција културе у покрајини“, објаснио је Кузмановић.

У оквиру културно-уметничког програма, музичко удружење „А:МУЗИКА“ извело је популарне војвођанске песме, КУД „Дèлибаб“ и цитарски оркестар „Rézsarkantyú“ представили су се мађарским песмама и играма, а глумац Бајро Аличић говорио је стихове из песме Лазе Костића „Санта Марија де ла салуте“ и „Причу о Васи Ладачком“ Ђорђа Балашевића.

Програму „Вече Војводине“ присуствовали су и отац Ерик испред Српске православне цркве, Петер Естфеллер, шеф кабинета Аустријске народне партије, уједно и председник Привредне коморе за 15-ти Бечки округ, и његова заменица Клаудија Биглер, која је и чланица Управног одбора Аустријског радничког савеза.

Представљање Србије и Војводине организовало је интеграционо и културно удружење „VORTEX“, а у сарадњи са културним организацијама из Беча. Манифестација је званично отворена 5. јуна и трајаће до 18. јуна ове године, са циљем да се представи српска културна баштина, као и њени привредни и туристички потенцијали.

fixed-img