Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 21.11.2013

У Скупштини Војводине промовисана књига афоризама “Пљачка им материна”, аутора Илије Марковића

promocija_1
AA

У Клубу посланика Скупштине АП Војводине данас је у присуству великог броја покрајинских посланица и посланика, угледних гостију, књижевника, љубитеља поезије и сатире, одржана свечана Промоција књиге афоризама под називом: “Пљачка им материна! афоризам је прича”, аутора Илије Марковића. На промоцији су говорили потпредседница покрајинске Скупштине и домаћин данашње свечаности Ана Томанова Маканова, професор Жарко Требјешанин и аутор књиге.

Последња књига афоризама једног од наших најбољих афористичара Илије Марковића, изашла је у издању новосадске “Куће добре књиге”. “Пљачка им материна” је збирка која садржи 103 атрактивне афористичке приче, које су, како рече један читалац, “упаковани уранијум” за политичаре, то јест против политичара. Било који афоризам из књиге, ако се издвоји из контекста, може самостално да стоји. Провокативан наслов ове збирке афоризама се према речима аутора Илије Марковића, наметнуо сам од себе и увек ће бити актуелан. То је у време настанка, био и производ револта након бомбардовања 1999. године, због свега што нам се као нацији тада догодило.

Поздрављајући званице и говорећи о аутору, његовом делу и успеху, Ана Томанова Маканова је указала на значај и потребу да се сви заједно чешће бавимо сатиром у данашњем времену, наводећи да нас она провоцира и тера да се позитивно мењамо и градимо културу која је корисна и поучна, а није скупа. Потпредседница војвођанске Скупштине је указала и на вредност дугогодишњег рада и дела сатиричара Илије Марковића, као некога ко је из Србије, Војводине и „ко је наш комшија, Новосађанин, кога често виђамо у граду, на Кеју и на Дунаву“, а чији је успех крунисан и наградом за животно дело додељеном у великој конкуренцији, и то управо од његових колега на последњем такмичењу сатире и хумора у Лисабону.

Професор Жарко Требјешанин говорећи о лику и делу аутора, присећа се да је на многим местима радио заједно са Марковићем, али никада у Скупштини и у том смислу помислио је да није у питању неки облик корупције када се дело које се декларише као „упаковани уранијум“ против политичара промовише у једној Скупштини. „Ми смо, хтели то или не, свој живот проћердали у доба које се може назвати епохом Великог вође. Огромно болно и трагично искуство живљења у том добу, уместо у тротомном епском роману, Илија Марковић сажима у један једак афоризам“, казао је проф. Требјешанин.

Сам аутор Илија Марковић појашњава да је главна тема књиге заправо однос између сатиричара и политичара, јер како каже: “сатира је чудна биљчица, успева тамо где има корова. Од када је афористичар рекао шта мисли о власти, власт мисли о њему“. Такође имао је и један афоризам посвећен Скупштини у коме каже да је „парламент слика и прилика неприлика“. Марковић се захвалио на похвалама које је и данас у Скупштини Војводине добио али је и поручио свима: „Не хвалите ме превише, имам ја још врлина“.

fixed-img