Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 30.03.2018

У Сремској Митровици презентовани просторни планови од изузетног заначаја за Срем

30032018_Drakulic_1
AA

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Небојша Дракулић, присуствовао је данас у Сремској Митровици, јавној презентацији просторних планова регионалне инфраструктуре у Сремском округу.

Пројекат којим је подржана израда просторних планова финасирао је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегиоанлану сарадњу и локалну самоуправу са 500 хиљада динара, док је Регионална развојна агенција Срем као иницијатор израде определила 105 хиљада динара.

На јавној презентацији предстваљена су два усвојена просторна плана а односе се на подручја регионалног наводњавања Срема и просторни план регионалног система водоснабдевања „Источног Срема“.

„Данас смо у прилици да презентујемо пројекте који су од изузетног значаја за регионални развој овог дела Војводине, при чему, посебно важним сматрам то што је данашња презентација производ заједничког рада два Покрајинска секретаријата, Регионалне развојне агенције „Срем“ и локалних јединица са подручја Срема“, рекао је Дракулић.

Он је истакао да ће ефекти ове сарадње, партнерства и заједничког приступа имати делотворан утицај на развој свих седам општине Сремског округа и непосредно утицати на изградњу повољних услова за економске активности и бољи живот грађана Срема.

Доношењем просторног плана подручја посебне намене система за наводњавање Срема створени су услови за изградњу и функционисање регионалног система за наводњавање пољопривредног земљишта, снабдевање водом сточарских фарми, снабдевање индустрије и насеља водом из отворених водотока и евентуалне потребе рибњака. Планом су обухваћене локалне самоуправе – Инђија, Ириг, Стара Пазова, Пећинци, Рума, Шид, Сремска Митровица и Бачка паланка.

Просторним планом подручја посебне намене система за водоснабдевање ”Источни Срем” створен је плански основ за оптимално коришћење постојећег водног потенцијала и снабдевање становништва и индустрије те обезбеђивање потребне и довољне количине воде одговарајућег квалитета. Планом је обухваћено пет локалних самоуправа – Инђија, Ириг, Стара Пазова, Пећинци и Рума.
Наручилац израде просторних планова је Покрајинска влада са носиоцем пројекта Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине.

fixed-img