Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 28.06.2018

У Загребу одржан радни састанак Међувладиног мешовитог одбора за националне мањине

IMG-d7c45debc98a4f345c0fc97572ecf7a6-V
AA

Подсекретар у секретаријату за регионални развој , међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, присуствовао је у име Покрајинске владе а у својству члана Мешовитог одбора за национаалне мањине, радном састанку у Загребу, којим су председавали копредседавајући са српске стране државни секретар у Министарству управе Владе Србије Иван Бошњак и копредседавајући са хрватске стране Звонко Милас.

На састанку је оцењено да су у областима права хрватске националне мањине у Србији решена многа питања, те да надлежне институције делују ревносно и правовремено. Саговорници су се сагласили да српска страна у овом сегменту сарадње има позитиван учинак. Размотрене су и могућности решавања поједних питања у заштити права за српску националну мањину у Хрватској.

Током посете Загребу Војновић и Бошњак обишли су Српско културно друштво „Просвјета“ где су се састали са генералним секретаром друштва Слободаном Живковићем.

Српско културно друштво је централна културна, научана и просветна установа Срба у Хрватској, основана са циљем очувања и развијања српског националног идентитета у Републици Хрватској.

Након посете СКД „Просвјета“, Војновић и Бошњак састали су се са замеником председника Српског народног већа Сашом Милошевићем. Тема састанка била је пре свега унапређење положаја српске националне мањине у Републици Хрватској.

Српско народно веће је установа националне координације већа српске националне мањине у Хрватској- изабрано политичко, саветодавно и координаторно тело које делује као самоуправа Срба у Републици Хрватској, штитећи питања њихових неотуђивих људских и грађанских права те њихове партиципације и интеграције у хрватско друштво.

fixed-img