Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 21.09.2016

Војводина може да помогне Јужноафричкој Републици у области пољопривреде

21092016_Medjuregionalna_juzna_afrika 01
AA

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, и помоћник Небојша Дракулић примили су данас у Покрајинској влади делегацију из Јужноафричке Републике, коју је предводио заменик вицеканцелара професор Ричард Бернард.

На састанку је било речи о сарадњи између АП Војводине и Јужноафричке Републике, која је већ успостављена, и могућностима за проширење и унапређење сарадње, а састанку су присуствовали и представници Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, представници Кластера БИПОМ и агенције Алма Монс.

Како је овом приликом рекао помоћник Небојша Дракулић, сарадња Војводине са Јужноафричком Републиком даје резултате, а постоје могућности за њено унапређење.

– Потписани споразуми о сарадњи чине окосницу за све важне пројекте. Сарадња се базира на основу потписаног споразума Пољопривредног факултета у Новом Саду и Универзитета Мпумаланга у Јужноафричкој Републици, који подразумева размену професора и студената, као и заједничких научних пројеката. Оно у чему Војводина може да помогне, је област пољопривреде, по чему је и позната у Европи и свету. Ми смо отворени за сарадњу у области транфера технологије и знања, а сигурни смо да само такав начин сарадње може да да добре резултате и наш задатак је да ту сарадњу унапредимо – истакао је помоћник Дракулић.

Помоћник Дракулић је напоменуо да је сарадња усмерена на лидере у области пољопривреде у Војводини, а то су Пољопривредни факултет и Институт за ратарство и повртарство. Он је овом приликом позвао представнике из Јужноафричке Републике да следеће године посете Пољопривредни сајам у Новом Саду, највећу манифестацију те врсте у региону, где се мали пољопривредници и фармери из Јужноафричке Републике могу упознати са најновијим достигнућима у области аграра, заштите биља, семена и пољопривредне механизације.

Подсекретар Небојша Војновић је изразио уверење да ће се сарадња између две регије наставити, јер иако се рад секретаријата базира на сарадњи са регионима у окружењу и Европи, увек постоји могућност и жеља за сарадњом и са регионима који су удаљенији, а имају сличности са нашом покрајином.

Заменик вицеканцелара професор Ричард Бернард је захвалио на пријему и помоћи ресорног секретаријата, и изразио наду да ће се сарадња између Војводине и Јужноафричке Републике унапредити, а највише у области саветовања у вези процедура после жетве, јер је фасцинантан податак да се у Војводини 94 одсто онога што се произведе и искористи, што у Јужној Африци није случај.

– Нама је потребна и сарадња која ће помоћи развоју малих пољопривредних фарми, као и транфер знања и размене стручњака, који би на факултету у Мпумаланга успоставили нове програме, као и сарадња у развоју информационих технологија који се користе у пољопривреди. Такође заинтересовани смо за технологије након жетве и достизање оптималне употребе свих ових производа и пољопривредне механизације у узгоју поврћа и кукуруза – нагласио је професор Бернард.

Како је речено на састанку до сада је урађено огледно поље на плантажи у Лимпому, и очекује се да од октобра, тај пилот пројекат заживи. Постоји још и иницијатива за братимљене општина Туламела и Ада, као и извоз малих пољопривредних машина и мотокултиватора.

Председник САЗАМ групе, Сифо Мхлонго који је један од водећих партнера у пројекту „Африка БИПОМ САЗМ Агроиндустријски инкубатор“ је рекао да један од циљева посета да се подстакну локални фармери да боље искористе земљу и да се пронађу начини и пренесу искуства у обради земљишта и процедурама после жетве.

fixed-img