Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 06.07.2018

Војводина представила инвестиционе потенцијале на 11. Међународном дунавском фестивалу

IMG-0736
AA

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин присуствовао је данас у немачком граду Улму конференцији „Инвестиционе могућности у Дунавско – савском региону“, која се одржава у оквиру 11. Међународног фестивала дунавских регија и градова.

Говорећи на свечаности поводом отварања фестивала, који симболише партнерство у Дунавском региону, јединство различитости и јача идеје културног и другог повезивања, Подрашчанин је оценио да је сарадња АП Војводине са немачком покрајином Баден-Виртемберг интензивна.

Он је презентујући привредне и инвестиционе потенцијале Војводине, истакао да покрајина располаже бројним ресурсиима погодним за инвестирање.
„Војводина има приступ свим светским тржиштима и повољан порески систем. У протеклих нешто више од две године, покренуте су различите конкурсне мере подстицаја на републичком, покрајинском и локалном нивоу,“ подсетио је Подрашчанин и навео да у прилог томе говори и чињеница да је само покрајина Баден-Виртемберг, до сада, у Војводини инвестирала преко 129 милиона евра у 9 компанија, што је резултирало са 1390 нових радних места.

Као перспективне области за инвестиције у Војводини посебно су истакнуте пратећа аутомобилска индустрија, агробзнис и информационо-технолошка индустрија.
Привредне и инветиционе потенцијале у овиру Дунавско-савског региона презентовале су и регије Славоније и Посавине а у оквиру Војводине своју понуду посебно су се представили градови Нови Сад и Сомбор.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор осврнуо се на јачање улоге локалних и регионалних парламената у процесу сарадње, истичући важност институционализације у смислу оснивања координационог тела у које би како је рекао,требало укључити представнике регионалних и локалних институција у циљу размене информација, као и дефинисања заједничког наступа према подстицајним фондовима.

На овом форуму, између осталих, говорили су и државна секретарка у баварском министарству образовања и културе Каролина Траутнер, први градоначелник Улма Мартин Бендел као и Питер Кулиц, председник Привредне коморе Баден-Виртемберг.

Међународни Дунавски фестивал, одржава се сваке друге године, а током 10 дана његовог трајања, на хиљаде представника подунавских земаља, градова и регија, размењују своје култруно наслеђе, промовишу привредне и друге потенцијале, јачају дунавско заједништво и европску сарадњу.

fixed-img