Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 12.12.2013

Вребалов: Устав мора да се мења, јер је то генератор проблема у Војводини

Vrebalov i Kamsvag
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов разговарао је данас са амбасадором Краљевине Норвешке у Србији, Њ. Е. Нилсом Рагнаром Камсвагом о актуелној ситуацији у Војводини, као и о помоћи коју Норвешка пружа Србији и Војводини финансирајући пројекте из разних области.

Представљајући ситуацији у Војводини потредседник Вребалов је истакао да на овом подручју складно живи 26 националних заједница и да овде постоје поделе само на „добре, лоше, вредне и лење људе, те да друге поделе не постоје. Он је додао да Војводина може да послужи као пример, јер таквом ситуацијом не могу да се похвале ни многе земље које су чланице ЕУ, за разлику од нас који то још увек нисмо.

„Постоје извесни проблеми по питању финансирања Војводине, али се надам да ће се тај проблем у догледно време решити на обострану корист, и републичке и покрајинске власти. Надам се да ће у скоријој будућности доћи и до промене Устава јер је он један од генератора проблема у Војводини. Нелогично је да Скупштина АП Војводине, која је представничко тело два милиона грађана, има исте ингеренције као један посланик у Народној скупштини Републике Србије“, рекао је Вребалов и додао да је неопходно што пре донети закон о финансирању Војводине, с обзиром да је тренутна ситуација таква да је Војводина, што се тиче финансијских средстава само „проточни бојлер“, те да за капитална улагања не остаје готово ништа. Он је подсетио и на изјаву актуелног министра финансија Републике Србије да ће следеће године бити донет закон о финансирању Војводине и то питање бити системски решено.

Амбасадора Рагнара Камсвага интересовали су даљи кораци након одлуке Уставног суда Србије (УСС) о оспоравању појединих одредби Статута АП Војводине, а потрпедсдник Вребалов је истакао да не види разлог да се у наредних шест месеци, колико је предвидео УСС, та ситуациа реши.

Говорећи о финансијској помоћи, амбасадор Рагнар Камсваг је рекао да је у наредној години планирано десет милиона евра за финансирање пројеката невладиних организација и цивилног друштва, јер је то најважнији фактор у процесу развоја демократског друштва. Он је нагласио и да 25 одсто тих пројекат долази са територије Војводине и изразио задовољство растом квалитета пројеката којима се аплицира.

Вребалов и Рагнар Камсваг разговарали су и о Норвешкој као једном од највећих инвеститора у Србији, попут компаније Теленор, и изразили уверење да ће се тај тренд и наставити.

fixed-img