Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 18.02.2016

Заједничка радионица кластера Мађарске и Србије

Pastor Sajam Klaster
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор учествовао је данас на отварању скупа „Заједничка радионица кластера Мађарске и Србије“, који је на Новосадском сајму организовала Канцеларија Трговачке куће Мађарске у Новом Саду, у сарадњи са Одељењем за Међународне односе и кластере Министарства привреде Мађарске и неколико новосадских кластера.

Наглашавајући важност овог скупа, председник Пастор је истакао да је за Војводину, али и читаву Републику Србију, питање кластерског удруживања веома значајно јер доприноси динамичнијем привредном амбијенту.

„Искуства из Мађарске, која има веома развијену мрежу успешних кластера, могу бити веома корисна учесницима данашњег скупа, како по питању законодавног, тако и по питању оперативног оквира. Када је реч о кластерима у Војводини, према мом сазнању, постоји тридесетак кластера у различитим областима привредних активности. Нису сви подједнако активни и успешни, а најдаље је отишао „Војводина Метал Кластер“, који обухвата шездесетак привредних субјеката и институција и изузетно је добар пример кластерске организације. Фирме у том кластеру су у претходној години пословале са профитом од 20 милиона евра, што упућује на то да је кластерска организација ефикасна како са аспекта конкуренције, тако и са аспекта иновативности фирми које у њој учествују“, истакао је Пастор и додао да је овај скуп прилика и да се кластерске организације из Србије и Мађарске упознају, размене искуства и утру пут регионалној сарадњи у овој области.

fixed-img