Вести


Галић: Знање битно за очување животне средине

Нови Сад , 28. јануар 2019.
-A A +AГалић: Знање битно за очување животне средине.

Нови Сад , 28. јануар 2019. .

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић изјавио је данас да је школовање студената Екологије на Универзитету у Новом Саду, изузетно значајно са аспекта очувања животне средине.

Он је на свечаности поводом две деценије од уписа прве генерације студената Екологије на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета, нагласио да су данас - када се као главна претња човечанству истичу климатске промене, као један од лоших утицаја човека на животну средину, потребни млади људи који се значајно разумеју у екологију и, генерално, у заштиту животне средине.

Подсетивши на речи Николе Тесле да „не постоји ствар коју је важније проучавати од природе“, Галић је навео и да је са аспекта заштите животне средине веома важно да се спроводе прописи који су у тој области хармонизовани са прописима Европске уније. Такође, битно је да се изграде фабрике вода, уграде пречистачи отпадних вода, те да се казне прекршиоци који одлажу отпад противзаконито.

Др Горан Аначков, директор Департмана за биологију и екологију, нагласио је да је на том Департману до сада ишколовано 58 генерација студената Биологије, 20 генерација студената Екологије, те да је недавно обележено и 15 година постојања Молекуларне биологије.

„Наш циљ је све време био да кроз иновирање студентског програма у сврху одрживог развоја и науке, студентима омогућимо стицање квалитетног знања и усавршавање из различитих области“, навео је др Аначков.

Декан Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, др Милица Павков Хрвојевић, нагласила је да су данас екологија и заштита животне средине најчешће помињани појмови не само у академској заједници, него и шире.

Она је истакла важност школовања компетентних људи који се баве очувањем биодиверзитета, који су нашли своје место у заштићеним подручјима и који су врсни научни радници.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs