Вести


Двеста педесет година од оснивања Шајкашког батаљона

Нови Сад , 27. јул 2012.
-A A +AДвеста педесет година од оснивања Шајкашког батаљона.

Нови Сад , 27. јул 2012. .

Нови Сад, 27. јул 2012. - Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио је, поводом 250. годишњице оснивања Шајкашког батаљона, представнике општина Тител и Жабаљ,  Архива Војводине, Војвођанског музеја и Музеја града Новог Сада.На данашњем састанку постигнут је начелни договор о правцима деловања, идејама и начинима спровођења програма за обележавање овог значајног историјског датума.
Секретаријат ће финансијски и логистички подржати припрему и обележавање овако значајног јубилеја, казао је ресорни секретар Грујић и истакао важност тога што су се у пројекат укључиле институције попут Архива Војводине, Музеја Војводине и Музеја града Новог Сада, као и средства јавног информисања. - Сматрам да је ово изузетно важан догађај не само за Шајкашку, Нови Сад, већ за све у Војводини, Србији и шире, јер један овакав јубилеј сигурно ће привући знатан број заинтересованих, казао је секретар Грујић. Такође је навео и важност сарадње у прослави овог јубилеја са институцијама у Аустрији и Мађарској где се, такође чува изворна архивска грађа о оснивању Шајкашког батаљона. Секретар је своје виђење обележавања јубилеја видео и кроз музејске поставке, научне скупове, изградњу музеја или споменика припадницима Шајкашког батаљона, али и укључивање и других институција у целокупан пројекат.
- Имамо много тога што можемо да покажемо на прави начин. Постоји озбиљан потенцијал да се од овог јубилеја направи успешна акција и пројекат, казао је Грујић. У томе види изузетно значајан допринос медија, који би требало акцију да пратите, не само на дан обележавања, него и у току свих активности и припрема.
Директор Архива Војводине Стеван Рајчевић изразио је спремност да архивска грађа о Шајкашком батаљону изузетне вредности, буде доступна за коришћење и поред тога што је у фази ревизије, која је уобичајена и врши се на сваких десет година, и биће завршена до краја децембра ове године. - Фонд Шајкашки батаљон проглашен је грађом од изузетне вредности у Србији од стране републичке Владе, нагласио је Рајчевић, који сматра да је сарадња са архивом у Бечу, где се налази изворна оснивачка грађа, још један допринос да цео пројекат добије на ширем значењу. Наиме, у Војвођанском архиву је богата изворна грађа од 1866-1872. године, али не она од самог оснивања Шајкашког батаљона 1863. године. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs