Вести


Драгана Милошевић: Заједнички креирана култура треба да буде заједнички циљ

Нови Сад , 03. септембар 2019.
-A A +AДрагана Милошевић: Заједнички креирана култура треба да буде заједнички циљ .

Нови Сад , 03. септембар 2019. .

"Музичко- уметнички спектакл, који ће се у наредна три дана одржавати у Новом Саду, јесте посебан пројекат међународне сарадње, који је подигао културу за степен више" рекла је вечерас у холу Покрајинске владе, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић поздрављајући чланове угледног оркестра Загребачке филхармоније у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата.

По њеним речима посебност ових музичких наступа је тим већа, што ће се концерти одржавати уз пројекцију филмова непоновљивог и вечног глумца Чарлија Чаплина, који је успео да без иједне изговорене речи дочара осећања, доживљаје и ситуације, као што то и музика чини.

Посебно ми је драго и на понос је свима, истакла је Милошевићева, што ће као придружени чланови Загребачке филхармоније наступити и новосадски музичари и та част припала је флаутисткињи Соњи Антунић, пијанисткињи Рити Кинки и чланицама квартета "ТАЈЈ": виолонисткињама Александри Крчмар Ћулибрк и Јованки Мазалици, као и виолисткињи Јелени Филиповић и виолончелисткињи Тимеи Калмар. Све ово јесте само добар пример, како ресорни секретар наводи, да заједничко креирање културе и уметности треба да буде и заједнички циљ.

Зато, како каже она, ово јесте пример и целој Европи, како култура нема граница, она је мост спајања и сарадње и зато се надам да је ово само почетак наставка сарадње, поготово што Нови Сад иде ка 2021. години, када је и званично Европска престоница културе, што ће град Ријека бити следеће године.

У име Загребачке филхармоније речи захвалности на сјајном гостопримству упутио је директор Загребачке филхармоније Мирко Боха.

Драгана Милошевић је након свечаног пријема присуствовала и одржавању концерта, који је Музичка омладина Новог Сада у сарадњи с Фондацијом "Нови Сад 2021", организовала као јединствени уметнички спектакл под називом "Фил(м)хармонија у филму". Реч је о пројекцијама култних немих филмова Чарлија Чаплина уз уживо извођење музике великог оркестра Загребачке филхармоније, под вођством маестра Kрешимира Батинића.

Главни носилац пројекта је Загребачка филхармонија која је за свог партнера у Србији изабрала Музичку омладину Новог Сада. Оба партнера су истакнути промотери музичке уметности и играју значајне улоге у културном животу средина у којим делују.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs