Вести


Драгана Милошевић обишла Српско војно гробље у Великом Међеру и остатке српске православне цркве из 18. века у Трнави

Нови Сад , 10. октобар 2019.
-A A +AДрагана Милошевић обишла Српско војно гробље у Великом Међеру и остатке српске православне цркве из 18. века у Трнави.

Нови Сад , 10. октобар 2019. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић боравила је током претходна два дана у радној посети Словачкој.

Првог дана посете секретарку Милошевић и сараднике примио је амбасадор Републике Србије у Словачкој проф. др Момчило Бабић. Саговорници су се усагласили да је потребно јачање наше заједнице у Словачкој, како у културним садржајима, тако и у другим значајним сферама друштва. Они су се такође сложили да је деловање заједничким снагама сигуран пут до постизања циљева.

Другог дана посете Словачкој секретарка Милошевић је, након пријема и радног састанка, у пратњи градоначелника Великог Међера, обишла тамошње Српско војно гробље, које представља једно од места највећег страдања Срба у Првом светском рату.

Српско гробље се налази на простору где је, по налогу бечког двора у Великом рату, основан концентрациони логор Нађмеђер, у којем је била утамничена 21000 војника и цивила. Око 6000 Срба није дочекало слободу, те стога ово гробље представља једно од четири највећа српска војничка гробља ван граница наше земље.

У Великом Међеру је између два светска рата подигнут споменик жртвама, а у периоду од 1946. до 2001. гробље је било сасвим запуштено. На иницијативу српских заједница у Словачкој, оно је уређено.

Након Српског гробља, секретарка Милошевић је обишла остатке српске православне цркве из 18. века у Трнави.

У дводневној посети Словачкој био је и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs