Вести


Драгана Милошевић отворила карловачки "Грожђебал"

Сремски Карловци , 06. септембар 2019.
-A A +AДрагана Милошевић отворила карловачки "Грожђебал".

Сремски Карловци , 06. септембар 2019. .

"Изузетна ми је част што сам вечерас у прилици да вас у име Покрајинске владе и лично име поздравим и да отворим ову изузетну културно-привредну манифестацију - "Kарловачку бербу грожђа", популарно названу "Грожђебал", рекла је у свом обраћању уочи почетка вечерашњег програма у Сремским Карловцима,покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Ко год и када год долазио у Сремске Карловце, не може да не осети велику радост и снажан трептај узбуђења у души, како наводи Милошевићева истичући да ово место јесте само средиште наше историје.

Она је подсетила да су управо Сремски Карловци, кроз низ векова, били а и данас то јесу, центар српске духовности, јер је у њима основана најстарија гимназија у Срба у којој је, уз многе, многе друге наше великане, ђаковао и родоначелник савремене српске поезије, велики Бранко Радичевић.

"И баш из овдашње Богословије је дубоко укорењен у нашој вери изашао и у своју христоносну мисију кренуо низ великих архијереја наше цркве, укључујући и више њених поглавара" истакла је Милошевићева и додала да је ова чаробна варош родно место наше Српске Војводине чији смо 170. рођендан, баш овде, као и у мају 1848. на расцветалим падинама Фрушке горе, обележили у мају прошле године.

Коначно, нагласила је она, управо Сремски Карловци и њихова околина непоновљиве су лепоте, јер су место раскошних и благородних винограда, који овде расту још од времена старог Рима, и престоница вина које је одувек било пиће богова и у чију славу се и одржава манифестација коју вечерас отварамо.

"Зато је Покрајинска влада у чије име вам се вечерас обраћам, прошле године и основала посебан буџетски фонд за обнову културно-историјског наслеђа и развој Сремских Карловаца", подсетила је секретар Милошевић и апострофирала да ће захваљујући томе, сва ова раскош која нас окружује поново засијати оним сјајем којим Сремски Карловци у целом нашем народу, али и много шире од његових духовних и других међа, сијају одувек.

У име Општине Сремски Карловци поздравне речи упутио је председник Ненад Миленковић, након чега је и званично отпочео овогодишњи "Грожђебал", који ће трајати од 6. до 8. септембра, са богатим културно-уметничким и забавним програмом, продајном изложбом грожђа, вина, као и аутентичних сувенира.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs