Вести


За библиотеке, књижевно стваралаштво и издаваштво 19 милиона динара

Нови Сад , 07. јун 2021.
-A A +AЗа библиотеке, књижевно стваралаштво и издаваштво 19 милиона динара.

Нови Сад , 07. јун 2021. .

У Свечаној сали Библиотеке Матице српске, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручила је данас уговоре корисницима, који су добили средства на конкурсу за финансирање/суфинансирање пројеката савременог стваралаштва у АП Војводини у 2021. години, у области књижевног стваралаштва и издаваштва, као и за суфинансирање набавке књига, других публикација и електронских књига, за јавне општинске и градске библиотеке у АП Војводини,у укупном износу од 19 милиона динара.

Поздрављајући присутне, ресорни секретар је истакла да нема ништа природније него доделити уговоре библиотекарима и издавачима у простору Матице српске ,наше најстарије установе културе ─ институције која на најбољи могући начин негује писану реч и библиотекарство.

„С обзиром на то да је иза нас једна тешка година, узрокована пандемијом вируса корона, она је донела и неке добре ствари, а то је повратак књизи, лепој писаној речи, култури читања и култури уопште“, рекла је Милошевићева и додала да је због свега тога и буџет за библиотеке утростручен ─ за издаваштво и књижевно стваралаштво за пет милиона динара је већи, а укупно данас се додељује 65 уговора за ове области у висини од 15 милиона динара.

По њеним речима уговори се деле и за 39 градских и општинских библиотека, у вредности од четири милиона динара.

„Трудићемо се да наредних година та средства буду још већа, па самим тим и подршка Покрајинске владе, чије трајно опредељење и јесте да поред повећања средстава се заузмемо и за откуп књига“, истакла је Милошевићева.

Нагласила је да је веома важно, да као постојани партнери у писаној речи, издаваштву и библиотечкој делатности, сви заједно негујемо језик, писмо и културу као националне вредности и као такве их преносимо на млађе генерације.

У име издавача, речи захвалности упутио је директор Издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада Зоран Колунџија, који је истакао значај ове подршке за свет књига и писаних речи.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs