Вести


За четири године 360 милиона динара за програме подршке избегличкој популацији

Суботица , 11. јун 2020.
-A A +AЗа четири године 360 милиона динара за програме подршке избегличкој популацији.

Суботица , 11. јун 2020. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић посетио је данас, заједно са градоначелником Суботице Богданом Лабаном, породицу Совиљ, која је деведесетих година избегла из Босне и Херцеговине, а свој нови дом је након више од две деценије изградила у Суботици.

На конкурсу Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, четворочлана породица Совиљ добила је помоћ у виду грађевинског материјала за завршетак куће, коју су из сопствених средстава изградили до крова.

„Ове године је 45 избегличких породица добило бесповратна средства у укупном износу од 13 милиона динара за набавку грађевинског материјала“, казао је потпредседник Милићевић и навео да је за четири године из покрајинсколог буџета за ову намену издвојено укупно 61 милион динара.

Он је нагласио да је Покрајинска влада у последње четири године издвојила око 360 милиона динара за програме подршке избегличкој полулацији које реализује Фонд за пружање помоћи избеглим, расељеним и прогнаним лицима.

„Најзначајнија подршка је кроз програм за стамбено збрињавање, односно за откуп сеоских кућа са окућницом и за набавку грађевинског материјала“, навео је Милићевић.

Подршка је пружана и у виду економског оснаживања породица, посебно жена, затим куповине механизације и друге опреме за пољопривредну производњу. Годинама се издвајају средства и за најбоље средњошколце из избегличких породица у Војводини, а од 2018. године помоћ добијају и најуспешнији студенти.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан казао је да је Суботица тек у овом мандату активно почела да помаже избегличку популацију. Са партнерима из Европске уније обезбеђено је преко 50 кућа са окућницом, а за 37 породица грађевински материјал. „Пре неколико дана почела је изградња станова за избеглице и социјално угрожена лица, а вредност те инвестиције је 1,5 милиона евра“, рекао је Лабан.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ђутило истакао је чињеницу да је Фонд после 2016. године, уз подршку Покрајинске владе, донео одлуке да помоћ која се додељује избегличкој популацији буде бесповратна, а да се за 425 породица које нису могле да измирују дуг из периода од 2007. од 2017. године, дуговање отпише.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs