Вести


Зоран Радоман: Верујем да ће републичка Влада поступити у складу са законом и усмерити средства у покрајински буџет

Нови Сад , 11. септембар 2015.
-A A +AЗоран Радоман: Верујем да ће републичка Влада поступити у складу са законом и усмерити средства у покрајински буџет.

Нови Сад , 11. септембар 2015. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман одржао је конференцију за новинаре, на којој је поново информисао о закључку Покрајинске владе, којим се тражи да Влада Републике Србије обезбеди 4,4 милијарде динара на име трансфера АП Војводини. Друга тема прес конференције односила се на продају „Тесла штедне банке“.
Наиме, Покрајинска влада је на седници од 26. августа 2015. године усвојила Информацију о проблемима везаним за остваривање прихода буџета АП Војводине у 2015. години, о чему је покрајински секретар за финансије тада и упознао јавност.
„Покрајинска влада је пре две недеље донела закључак којим тражи од Владе Републике Србије да надокнади 4,4 милијарде динара, колико недостаје у буџету Покрајине у односу на оно што је планирано, а што је обавеза републичке администрације“, рекао је Зоран Радоман и објаснио да је то последица „слабих резултата привреде, што се одразило на порез на добит предузећа, који је један од главних прихода покрајинског буџета“. Наиме, 42,7 одсто пореза на добит предузећа који се убере на територији Војводине долази у буџет Покрајине.
„Како у односу на планирано, а планирано је у складу са оним што је била фискална стратегија Републике Србије за 2015. годину, овај приход показује мање резултате и мање пуњење буџета, принуђени смо да тражимо, у складу са Законом о буџетском систему, да се та средства надокнаде из буџета Републике Србије. Две недеље после наше иницијативе и закључка Покрајинске владе, после достављања тог закључка и захтева да се надокнаде средства, немамо никакву повратну реакцију из републичке Владе. Покушао сам јуче и прекјуче да ступим у контакт са министром финансија, то ми није пошло за руком“, рекао је Зоран Радоман.
„Не знам како ће до краја републичка Влада реаговати на нашу иницијативу. Верујем да ће поступити у складу са законом и да ће нам упутити та средства, с обзиром на то да средстава, како чујемо из дана у дан, има у републичком буџету и да је позиција републичког буџета доста лагодна. Пре свега због грађана Војводине, сматрам да ће републичка Влада поступити у складу са законом и усмерити та средства на наш рачун, да можемо да извршимо све оно што је планирано буџетом Покрајине, који је Скупштина Војводине донела,“ изјавио је покрајински секретар за финансије.
Говорећи о продаји „Тесла штедне банке“, Зоран Радоман је информисао јавност да је Управни одбор Фонда за развој Републике Србије 8. септембра ове године донео одлуку о прихватању понуде за продају њихових 29,12 одсто акција у „Тесла штедној банци“. Ово прихватање уследило је после окончања конкурса за продају свих 55 одсто акција, што значи и акција АП Војводине. На тај конкурс је упућена само једна понуда и то од РТБ-Капитала, д.о.о. Нови Сад, како је рекао Радоман, то је фирма са руским капиталом, која има жељу да купи „Тесла штедну банку“.
„Сматрам да је продаја акција „Тесла штедне банке“ заиста лош потез за државу, не само зато што ће главни деоничари изгубити нека средства, већ због Срба у Хрватској и Срба који би се трајно могли вратити на своја огњишта. Изгубићемо инструмент помоћи и једину финансијску институцију Србије у Европској унији. Још има времена да се овај лош потез исправи и да Фонд за развој Републике Србије изврши докапитализацију „Тесла штедне банке“ и тако омогући мисију због које је банка и основана“, поручио је Зоран Радоман.
Како је рекао на данашњој конференцији за новинаре, уколико и успе ова продаја, то значи да ће главни деоничари изгубити заједно око 2,5 милиона евра. За свих 55 одсто акција, РТБ-Капитал нуди 1,2 милион евра. Оснивачки капитал Покрајине и Републике јесте 3,2 милиона евра. Поред тога, Републике Србија изгубиће још 500.000 евра кредита, који је Фонд за развој Републике Србије одобрио „Тесла штедној банци“ и уплатио у јулу ове године.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs