Вести


Зоран Радоман: Нема разлога да Влада Републике Србије не пренесе недостајућа средства у покрајински буџет

Нови Сад , 17. септембар 2015.
-A A +AЗоран Радоман: Нема разлога да Влада Републике Србије не пренесе недостајућа средства у покрајински буџет.

Нови Сад , 17. септембар 2015. .

„Због тога што је пуњење буџета АП Војводине уступљеним приходима, услед слабих резултата привреде у Србији, такво да ће од планираних средстава у покрајински буџет ући нешто мање од 4,4 милијарде динара, Покрајинска влада упутила је захтев Републичкој влади да из средстава текуће буџетске резерве, у складу са Законом о буџетском систему, пренесе недостајућа средства буџету АП Војводине“. Ово је истакао Зоран Радоман, покрајински секретар за финансије, на данашњој конференцији за новинаре у Покрајинској влади.

Како је подсетио јавност, Покрајинска влада је на седници од 26. августа 2015. године усвојила Информацију о проблемима везаним за остваривање прихода буџета АП Војводине у 2015. години, о чему је покрајински секретар за финансије тада и упознао јавност.

На данашњој конференцији поводом исте теме, покрајински секретар за финансије подсетио је да је од тада прошло нешто више од три недеље, а да до овог тренутка није стигао никакав одговор из републичке Владе.

„Недобијање одговора нас ставља у врло тежак положај, не само због тога што немамо информацију о томе да ћемо добити средства, већ и због питања какве кораке да предузмемо. Уколико нећемо добити средства, што је поштено рећи, иако није у складу ни са интересима Покрајине, нити Републике, а пре свега са интересима грађана Војводине, онда би морали урадити ребаланс буџета. То није једноставна ствар, а притом тражи и доста времена. Међутим, уколико и извршимо ребаланс, а добијемо позитиван одговор, бићемо у ситуацији да поново приступимо ребалансу буџета. Зато се сада налазимо у неизвесној ситуацији, која нас ставља у тежак положај“, истакао је Зоран Радоман представницима медија.

„Ја сам велики оптимиста, са обзиром да имамо стална уверавања и изјаве, како премијера тако и министра финансија, да је буџет Републике у доброј позицији, те да је дефицит вишеструко нижи, а да се порески приходи прикупљају на вишем нивоу у односу на оно што је планирано. Зато сматрам да нема разлога да се та средства не пренесу у покрајински буџет“, нагласио је ресорни секретар.

Уколико до упућивања ових средстава не дође за неколико дана, мораће се приступити ребалансу буџета. У том случају, Радоман је појаснио шта то значи за грађане Војводине, те да неће бити могуће остварити низ активности које су планиране у покрајинском буџету.

„Ту, пре свега, мислим на велики део активности Управе за капитална улагања. Нећемо моћи да испратимо пројекте који се финансирају из Европске уније, а за чију реализацију додељујемо средства за њихово суфинансирање. Неће бити могуће остварити низ мера из пољопривреде, а пре свега у оквиру подршке селу у нашој покрајини, које се већ налази у незавидној ситуацији. Конкурси у области информисања у покрајини, пројекти из области нових технологија којима се отварају нови погони и омогућава запошљавање нових лица, опремање здравствених установа, модернизација школа и пројекти у оквиру програма енергетике доводе се у питање, односно улагања у њихову реализацију биће умногоме отежана“, најавио је Зоран Радоман уколико недостајућа средства не буду надокнађена у покрајинском буџету.

„Мени се чини, са обзиром да је буџет Републике у добром стању, а да притом још немамо никакав одговор, да је ово једно политичко питање и можда политички притисак, а никако питање економије и математике“, изјавио је Зоран Радоман.

„Волео бих да нисам у праву и да ћемо заиста, како је то ипак предвиђено Законом о буџетском систему, ипак добити ова средства. Тако да штета ове године по грађане Војводине неће бити у овој години 44,4 милијарде динара, већ само 44 милијарде на које смо већ годинама уназад навикли“, казао је покрајински секретар за финансије. Како је Радоман најавио, обавезе које се тичу трећег детета, Покрајина ће и даље извршавати, а ако се оваква ситуација настави због управљања финансијама, ребаланс ће у Покрајини морати да се изведе већ почетком наредног месеца.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs