Вести


Зоран Радоман о захтеву за 4,4 милијарде динара: Почињем да сумњам у то да су резултати буџета Републике такви какви се приказују

Нови Сад , 24. септембар 2015.
-A A +AЗоран Радоман о захтеву за 4,4 милијарде динара: Почињем да сумњам у то да су резултати буџета Републике такви какви се приказују.

Нови Сад , 24. септембар 2015. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман поновио је и на данашњој конференцији за медије, да и даље нема одговора из Владе Републике Србије на захтев Покрајинске владе за финансијска средства која недостају у буџету АП Војводине, који је планиран управо како је то фискалном стратегијом и упутством за израду буџета за 2015. и предвиђено.
„Због слабих резултата привреде Србије, покрајински буџет се слабије пуни. Недостајаће нам 4,4 милијарде динара у односу на планирани буџет. Због тога смо искористили могућност која је у складу са Законом о буџетском систему, да тражимо да се из буџетске резерве недостајућа средства из буџета Републике уплате у буџет АП Војводине“, рекао је Радоман и појаснио да је такав захтев упућен пре месец дана и да до данашњег дана нема никаквог одговора.
„Покушао сам поново и телефоном да зовем министра финансија. Нисам успео да ступим у контакт са њим, па чак ни са шефом кабинета“, рекао је Радоман. „Ово ми, на неки начин, спутава оптимизам, који сам исказивао да ће због доброг буџета Републике Србије бити искоришћена та могућност.„
„Почињем да сумњам у то да су резултати буџета Републике Србије такви какви се приказују. И поред смањења плата и пензија, и поред тога што буџет не извршава обавезе према Републичком фонду за здравствено осигурање, па тако немамо вакцина, цитостатика, за материјалне трошкове у здравственим установама, и поред тога што нема субвенција и подршке пољопривреди и поред тога што нема капиталних инвестиција из републичког буџета, тај буџет није такав како се приказује. Чини се да је добар резултат буџета Републике плод и раста пореског кредита, односно плод невраћања ПДВ-а привреди у законским роковима“, изјавио је Зоран Радоман.
„Ако то није тако, онда преостају само политички разлози да се у покрајински буџет не пренесу тражена средства“, изјавио је Радоман и информисао да је покрајинска администрација кренула у израду ребаланса буџета. „Почетком следећег месеца ћемо видети шта је све то што нећемо извршити, због тога што републички буџет, највероватније, неће или не може да нам пренесе средства.“
Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман информисао је и о новинама које се односе на Тесла штедну банку.
„На Скупштини Тесла штедне банке смо 21. септембра донели одлуку о докапитализацији банке у висини од 5 милиона евра. То даје могућност власницима, и не само власницима, да у року од месец дана докапитализују банку. Надам се да ће Република, односно инвеститори из Републике, на пример Развојни фонд Републике Србије, Поштанска штедионица или неко трећи на кога је било указивано да ће извршити докапитализацију банке у ранијем периоду, заиста то и урадити и тако сачувати овај финансијски инструмент у власништву Републике, а на територији Европске уније, да ћемо тако задржати могућност да пружимо помоћ, пре свега, материјалном и економском положају Срба у Хрватској“.
Радоман је изразио наду, како је рекао, да ће недоследност у томе шта ће Република урадити са Тесла штедном банком бити разрешена на тај начин што ће је докапитализовати.
Последица таквог односа Републичке владе према и ова два питања, уродио је још једним закључком Покрајинске владе, којим се тражи састанак и заједничка седница са Републичком владом, „да бисмо отворили нека питања од обостраног интереса на која немамо одговарајуће одговоре, закључке и ставове Републике“. Између осталих, Радоман је навео питања о: закону о финансирању АП Војводине, финансирању Покрајине у овој години, Тесла штедној банци, раду Комисије за заштиту понуђача, надлежностима АП Војводине, статусу регионалног центра за електродистрибуцију, најави укидања инспекцијског надзора у основним и средњим школама на територији АП војводине, у вези са изменама више закона - о култури, водама, о Националном парку Фрушка гора, о локалној самоуоправи.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs