Вести


Изјашњавање о националној припадности у Војводини слободно, али без лажног дијалога о непостојећим терминима и одредницама

Нови Сад , 24. август 2021.
-A A +AИзјашњавање о националној припадности у Војводини слободно, али без лажног дијалога о непостојећим терминима и одредницама.

Нови Сад , 24. август 2021. .

Покрајинска влада Војводине сматра недопустивим наметање, путем измишљеног друштвеног дијалога, неистинитих одредница о националном изјашњавању које очигледно заговарају министарка Гордана Чомић и представници минорних политичких странака у Војводини.

Непријатно је изненађење за Покрајинску владу, а верујемо и за посланике бројних странака у покрајинском парламенту који би имали шта да кажу по питању националног изјашњавања на територији АП Војводине на предстојећем попису у Републици Србији, као и начин на који је ово питање непотребно и потпуно неутемељено уведено у дневну политику. Свакоме је гарантовано слободно изјашњавање о националној припадности, а регионална припадност не може, по познатом комунистичком обрасцу, бити замењена националном припадношћу.

Покрајинска влада сматра да се министарка Гордана Чомић и други учесници, у такозваном друштвеном дијалогу, прво морају упознати са историјским чињеницама, вишевековним процесом изградње националног идентитета и посебно чињеницом да политички представници Срба који живе у Војводини дијалог о таквим непобитним чињеницама сматрају непотребним, штетним и увредљивим. Очекујемо и реакцију Владе Републике Србије о току и начину спровођења оваквих, у најмању руку, неутемељних намера и ставова.

Покрајинска влада је у потпуности посвећена истинском јачању српских националних институција у Војводини, као и јачању институција националних мањина и, с тим у вези, подстиче дијалог на потребне и пожељне теме у јачању међунационалног поверења и заједништва.

Питања разградње српског националног идентитета непримерено и неодговорно се отварају као нерешена питања и као замена за српски национални идентитет, јер је савршено јасно да се одредница Војвођанин, односно Војвођанка неће, приликом изјашњавања, везивати за Мађаре, Словаке, Хрвате и друге.

Зашто у таквим покушајима учествује члан Владе Србије када се такво изјашњавање, као слободно, може назначити у посебној рубрици?

О каквом друштвеном дијалогу је реч када се теме отварају међу истомишљеницима, а дебата не води у парламентима, него на затвореним партијским састанцима са којих добијамо цинична саопштења.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs